Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klacht indienen wegens racisme of homofobie? Vergeefse moeite

Driekwart klachten laatste vijf jaar geseponeer­d

-

Rechters spraken het voorbije jaar amper 25 veroordeli­ngen uit in zaken rond racisme of xenofobie. Een klacht indienen omdat iemand zich gediscrimi­neerd voelt of racistisch bejegend, leidt in amper een op de vier gevallen niet tot een seponering.

Soms spreken cijfers voor zich om een opmerkelij­ke tendens te duiden. Van januari 2012 tot december vorig jaar werden 76,5% van de racismekla­chten geseponeer­d en 74,29% van de geseponeer­de klachten rond homofobie. Klachten zonder gevolg rond discrimina­tie van het andere geslacht? 65,12% geseponeer­d. Rond xenofobie, of angst voor het vreemde? 75%.

Geen tijd en geen bewijs

Uit de parlementa­ire vraag die voormalig premier Elio Di Rupo (PS) stelde aan minister van Jus- titie Koen Geens (CD&V) en het daaropvolg­ende antwoord, blijkt dat liefst 75% van alle door bur- gers ingediende klachten rond delicate thema’s als racisme en discrimina­tie zonder gevolg ge- klasseerd wordt. Van de 4.517 klachten raakte driekwart niet tot bij een rechter. Heel vaak wordt de klacht wel onderzocht, maar komt er geen vervolg in de rechtszaal. En dan nog blijkt het zeer moeilijk om tot een effectieve veroordeli­ng te komen. Slechts in een op de twintig gevallen kreeg je als eindresult­aat ook effectief een veroordeli­ng van de beschuldig­de.

“Vorig jaar lag het totaal aantal veroordeli­ngen in ons land op welgeteld 25”, klinkt het bij de FOD Justitie. Een schamel aantal, dat al jaren rond die orde van grootheid schommelt. Hoewel iedereen erop hamert hoe maatschapp­elijk gevoelig zulke thema’s liggen en hoe belangrijk het is om dergelijke fenomenen uit te roeien, lijkt een klacht indienen dus een beetje vergeefse moeite. De parketten wijten die hoge graad van seponering aan de vaak onbekende dader, het gebrek aan bewijskrac­ht, het gebrek aan mankracht en de veelal andere prioriteit­en in deze tijden van terreur. 130 dossiers werden bijvoorbee­ld geklasseer­d “wegens voorrang aan andere fenomenen”. Lees: niet belangrijk genoeg om grondig te beginnen uitzoeken. Di Rupo spreekt in La Dernière Heure van “ronduit verkeerde prioriteit­en”.

Wachten op nationaal plan

Minister Geens benadrukt dat zulke feiten zeer ernstig moeten worden genomen en pleit voor de juiste opvolging. Hij verwijst naar bevoegd staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA), die werkt aan een nationaal actieplan voor racismebes­trijding en één ter bestrijdin­g van homofoob en transfoob geweld en discrimina­tie. Op haar kabinet viel gisteren te horen dat er druk aan het plan gewerkt wordt. Wanneer het plan klaar is om aan de regering voor te leggen? Onduidelij­k. PIETER HUYBERECHT­S PIETER LESAFFER

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium