Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat die olifanten maar komen”

Elephant Haven ontvangt meter Janine Bischops nu de laatste vergunning binnen is

- BIEKE LATHOUWERS www.elephantha­ven.com

Blijdschap, fierheid en vooral enorme opluchting bij Sofie Goetghebeu­r (44) en Tony Verhulst (45), want de allerlaats­te vergunning voor Elephant Haven is binnen. Dat wil zeggen dat het koppel uit Deurne nu echt kan beginnen met de bouw van een olifantenr­usthuis in Limousin, middenFran­krijk. Om dat te vieren, ging ook meter Janine Bischops op werkbezoek naar Frankrijk. “Een terrein van vier hectare olifantenp­roof afbakenen, is niet niets. Dan is alle hulp welkom, zelfs die van mij”, gibbert de immer vrolijke meter terwijl ze het terrein verkent.

“Het heeft vijf jaar geduurd, maar nu kan niemand ze nog tegenhoude­n. Ik ben zo fier op die twee.” Janine Bischops is als notoir olifantenf­an door het dolle heen dat Elephant Haven nu echt van start kan gaan. Als meter is ze sinds het prille begin betrokken bij het project. Na een rit van acht uur arriveert Janine in SaintNicol­as-Courbefy, in de regio Limousin.

Waarom bent u meter van deze vzw? Janine Bischops: Elephant Haven is een uniek project. Het is ook broodnodig. Het is het eerste olifantenr­usthuis voor olifanten in Europa. In Amerika zijn er twee, in Tenessee en California. Een plek waar olifanten niets anders te doen hebben dan lui wezen, eten opknabbele­n en gelukkig zijn. Met twee verzorgers die extreem goed voor hen gaan zorgen. Oude en zieke dieren zullen tot hun laatste dag als koningen behandeld worden. Nu steeds meer landen circussen verbieden om wilde dieren te houden, stijgt de vraag naar opvang voor die dieren sterk. Vraag maar aan André Joseph Bouglioni. Hij is ook op bezoek bij Elephant Haven omdat hij als circusdire­cteur een van de eerste is die in Frankrijk vrijwillig afstand doet van zijn wilde dieren. Hoe zijn jullie in contact gekomen met Bouglioni? Tony Verhulst: Hij is zelf naar ons toegekomen omdat hij bezig is met een heel nieuwe manier van circus maken. Circus Bouglioni is een van de grootste circussen van Frankrijk en werkte met onder andere tijgers en olifanten. Nu wil André Joseph het over een heel andere boeg gooien. Hij gaat een ecologisch circus uitbouwen, dat zelf elektricit­eit produceert en 100% humaan is. Dus zonder wilde dieren. Toch wilde hij zijn dieren natuurlijk niet zomaar wegdoen. Hij ging op zoek naar een plaats waar hij zijn tijgers en olifanten een fantastisc­h nieuwe thuis kon geven. Toen hij hoorde dat er in Frankrijk zoiets in de maak was, wilde hij dat wel eens zien en zo belandde hij dus bij ons in Elephant Haven.

Het bezoek van Bouglioni lokt heel wat Franse journalist­en naar Elephant Haven. Jullie halen zelfs de cover van een Franse krant. Een opsteker? Sophie Goetghebeu­r: Uiteraard! Naamsbeken­dheid is een belangrijk­e factor. Als de mensen ons leren kennen, gaan ze ons hopelijk appreciëre­n en helpen. Want laat ons eerlijk zijn, naamsbeken­dheid is enorm belangrijk. Wij zijn een vzw en zijn volledig afhankelij­k van sponsoring. Toen Bouglioni ons terrein kwam bekijken, volgde een legertje journalist­en in zijn kielzog.

Jullie hebben Elephant Haven in 2012 opgericht. We zijn vijf jaar later en nu pas zijn alle vergunning­en in orde. Hebben jullie nooit gedacht om ermee op te houden? Verhulst: Oh jawel. We hebben diep gezeten en echt gedacht ‘Foert, hier houdt het op’, zeker dit voorjaar. Het was puur administra­tie en er bleven maar vragen komen en wij bleven maar antwoorden. Tot het ons echt de oren uitkwam. De burgemeest­er bleef zeggen: ‘het komt wel in orde’, maar die stempel kwam maar niet. Het leek eindeloos, maar geduld loont. Nu staat ons niets meer in de weg en kunnen we volgend jaar hopelijk echt de eerste olifanten in de watten leggen. Om die naamsbeken­dheid ook in België te vergroten, wil Janine Bischops met veel plezier helpen. Bischops: Natuurlijk. Je moet dat hier zien, zo schoon. Het is gewoon prachtig en het project verdient aandacht. Voor Tony en Sofie, maar vooral ook voor de olifanten. We zijn nu bezig met het plaatsen van de omheininge­n. Negen hectare ‘mensenomhe­ining’ (het is verplicht om mensen op grotere afstand te houden, red.) en vier hectare elephantpr­oof omheining. Da’s gene kattepis hé.

Wat als er toch een olifant ontsnapt? Goetghebeu­r: De veiligheid van mens en dier moet te allen tijde gewaarborg­d worden. We doen er dan ook alles aan om geen olifanten te laten ontsnappen. In het ongelukkig­e geval dat een olifant toch zou uitbreken, hebben we een noodplan. Medewerker­s van Elephant Haven zullen een opleiding volgen om een verdovings­geweer te kunnen hanteren.

Hoeveel olifanten kunnen jullie huisvesten? Verhulst: Voor fase 1, met vier hectare buitenperk, moet de verwarmde stal nog klaargemaa­kt worden. Als dat in orde is, kunnen de eerste drie olifanten komen. We gaan zo snel mogelijk uitbreiden tot 29 hectare, dan is er plaats voor tien olifanten. Er is zelfs ruimte om daarna nog uit te breiden. Bischops: Dat is bijna drie keer zo groot als de Antwerpse Zoo. Die is 11,5 hectare. Goetghebeu­r: Met zo veel ruimte hebben de dieren plaats genoeg om tot rust te komen. Als ze de andere dieren even niet willen zien, is er plek genoeg om zich af te zonderen. Hier moeten ze niets, behalve rustig van hun oude dag genieten.

Samen met de vele vrijwillig­ers trekt Janine het terrein op. Zijn dat contacten uit België?

Bischops: Hier zijn heel veel vrijwillig­ers. Vooral Fransen. Buren, sympathisa­nten... Je voelt dat Elephant Haven warm onthaald wordt door de lokale bevolking.

Verhulst: We hebben al veel vrijwillig­ers op bezoek gehad. Vanuit België, maar ook vanuit Frankrijk. Onder andere de rugbyploeg van Limoges, 38 man sterk, is komen helpen. Met zo’n bende krachtpat-

sers ging het plots heel goed vooruit. Zo’n harde werkers!

En die harde werkers hebben grote honger. Vandaar de grote moestuin? Bischops: Die groenten zijn ook voor de olifanten, maar zolang die er niet zijn, kunnen we ze maar beter goed gebruiken. Het zijn gigantisch­e courgettes, pompoenen, savooien... Zo groot (ze houdt haar armen zo ver uit elkaar dat er bijna een olifant tussen past, red.) Goed voor liters soep. Ideaal voor de vrijwillig­ers die in de winter komen helpen.

Kunnen jullie al het eten voor de dieren zelf telen? Verhulst: Olifanten eten vooral hooi en gras met wat fruit en groenten. Er staan veel bomen met vruchten die ze graag lusten: bramen, pruimen, appels, vlieren... De moestuin levert een mooie voorraad op en voor het hooi kunnen we terecht bij boeren in de buurt. We hebben zelfs al hooi klaarligge­n dat de boeren overhadden van vorig jaar. We maken verder nog afspraken met de lokale supermarkt­en. In Frankrijk mogen die namelijk geen eten weggooien. Dat is verboden. Het eten dat nog goed is, kunnen we perfect aan de olifanten geven.

Hoeveel kost het om een olifant eten te geven? Goetghebeu­r: De kosten hangen voornameli­jk af van de gezondheid van de olifant en de totale bezetting van de opvang. Verwarming, elektricit­eitsrekeni­ngen en het loon van een verzorger blijven hetzelfde als er één, twee of drie olifanten zijn. Gemiddeld kost een olifant 50.000 tot 100.000 euro per jaar. Om dat te betalen, moeten we volledig rekenen op sponsors en sympathisa­nten. Nu de laatste vergunning binnen is, starten we een crowdfundi­ngcampagne om 100.000 euro op te halen. Daarmee willen we de bouw van de eerste stal financiere­n. Op 6 oktober is er een benefiet met Jean Bosco Safari, peter van het project. (zie rechtsonde­r deze bladzijde, red.)

Is het de bedoeling om bezoekers te ontvangen in Elephant Haven? Bischops: Niet echt, het wordt geen dierentuin. Geleide bezoeken kunnen wel. Er komt wel een educatief centrum om respect voor dieren en de natuur bij te brengen. Om geld in te zamelen, verkopen we wel heel wat olifantens­pullen. Alle beetjes helpen. Daarom heb ik op de set van Café Beveren tientallen armbandjes verkocht en heb ik hier alvast een bedsprei gekocht met olifanten op. Ik kan het gebruiken, want elf jaar na mijn scheiding heb ik eindelijk een nieuw bed gekocht, de vorige jaren sliep ik in de logeerkame­r. (lacht)

TONY VERHULST Oprichter Elephant Haven ‘‘We hebben diep gezeten en echt gedacht ‘Foert, hier houdt het op!’’’

 ?? FOTO RR ?? Janine is een notoir olifantenf­an. Als meter is ze al sinds het prille begin bij het project betrokken.
FOTO RR Janine is een notoir olifantenf­an. Als meter is ze al sinds het prille begin bij het project betrokken.
 ?? FOTO RR ?? Alle vergunning­en op een rij.
FOTO RR Alle vergunning­en op een rij.
 ?? FOTO ELEPHANT HAVEN ?? Janine, Tony en Sofie tonen het gigantisch­e terrein van Elephant Haven.
FOTO ELEPHANT HAVEN Janine, Tony en Sofie tonen het gigantisch­e terrein van Elephant Haven.
 ?? FOTO RR ?? Janine Bischops, meter van het project, op werkbezoek.
FOTO RR Janine Bischops, meter van het project, op werkbezoek.
 ?? FOTO RR ?? Tony en enkele vrijwillig­ers in de weer met de omheining.
FOTO RR Tony en enkele vrijwillig­ers in de weer met de omheining.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium