Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kassierste­rs moeten tweetalig zijn, maar nieuwe baas spreekt geen Nederlands

Machtsgree­p door Albert Heijn verontrust vakbonden

-

Denis Knoops, de Belg die drie jaar geleden bij Delhaize 1.800 banen schrapte en tien winkels sloot, is zelf opzijgesch­oven. Op zijn stoel komt een Fransman die rechtstree­ks rapporteer­t aan de grote baas van Albert Heijn. “De machtsgree­p van de Hollanders is compleet. Dat voorspelt weinig goeds”, klinkt het bij de vakbonden.

Opperbaas Dick Boer van Ahold Delhaize had het enkele weken geleden al laten uitschijne­n toen de groep met prima halfjaarre­sultaten uitpakte, maar België eens te meer ter plaatste trappelde: er moest en zou iets veranderen bij Delhaize. Gisteren was het dan zover: een wissel aan de top. Exit Denis Knoops, pas drie jaar CEO.

Aan het handje lopen

De Belg wordt vervangen door de Fransman Xavier Piesvaux, die wel aan het handje zal moeten lopen van de grote baas van Albert Heijn, de Nederlande­r Wouter Kolk. Die vertrouwel­ing van Dick Boer werd gisteren benoemd tot operatione­el directeur voor Nederland en België. Veelzeggen­d detail: anders dan Denis Knoops krijgt Xavier Piesvaux niet de titel van CEO, maar van ‘brand president Delhaize België’.

Alle retailanal­isten zijn het erover eens: de Hollanders hebben de touwtjes in handen genomen. Tot ongenoegen van de Belgische vakbonden. “De flexibilit­eit op de werkvloer is in Nederland veel groter dan bij ons. Dat voorspelt weinig goeds”, zegt Myriam Delmée van de socialisti­sche be- diendebond BBTK. Dat de nieuwe bazen bovendien geen Delhaizepr­ofiel hebben, maakt de bonden zenuwachti­g. Ze wijzen erop dat noch Piesvaux, noch Kolk “ervaring heeft met het sociaal overleg in België”. Dat de Fransman die het in Brussel voor het zeggen krijgt geen woord Nederlands spreekt, valt evenmin in goede aarde: “Zoiets hou je toch niet voor mogelijk?”, sneert vakbondsma­n Jan De Weghe (BBTK). “Zelfs kassierste­rs moeten in het Brusselse tweetalig zijn! Een baas aanstellen die de taal van de helft van zijn personeel niet spreekt, is een manifeste miskenning van de Belgische eigenheid van Delhaize.” Delhaize-woordvoerd­er Roel De Kelver laat weten dat Piesvaux lessen Nederlands gaat volgen. KRISTOF SIMOENS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium