Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwaarste aardbeving in 100 jaar: minstens 32 doden

Tsunami en heel veel naschokken maken verwoestin­g erg groot

-

Minstens 32 doden en enorm veel puin. Dat was gisteravon­d de balans in Mexico na de zwaarste aardbeving in honderd jaar tijd. De president roept zijn bevolking op om waakzaam te blijven voor naschokken. Samen met een tsunami zijn er al 185 geteld. “We werden uit ons bed geschud. Het was de schrik van ons leven”, getuigen Vlamingen.

“Rond middernach­t was ik ineens klaarwakke­r. Alles begon te schudden. Heel het hotel schudde mee. Eerst dacht ik dat het de storm Katia was die te vroeg in Mexico aan wal kwam. Maar toen ik door het raam keek, zag ik niets van wind en besefte ik dat het een aardbeving was. Ik kon amper nog op mijn benen rechtstaan.” Fabien Depreytere uit Oostende is een van de Vlamingen die momenteel in het getroffen Mexico verblijft. Hij is in Veracruz aan het werk voor baggerbedr­ijf Jan De Nul. “Een zeer aparte ervaring. Eerst besef je totaal niet wat er aan het gebeuren is. Tot je probeert recht te staan, maar niet vooruit geraakt.” De aardbeving was in heel Mexico te voelen. Het epicentrum was nochtans ver verwijderd van Fabien Depreytere, op ongeveer 35 meter diepte aan de zuidkust van deelstaat Chiapas.

Metershoge golven

De autoriteit­en waarschuwd­en meteen voor de mogelijke dreiging van een tsunami. Die kwam er enkele uren later ook effectief aan. Voor de kust van Salina Cruz werden metershoge golven waargenome­n. De aardbeving zelf leidde gisteren al tot bijna tweehonder­d naschokken. De krachtigst­e had een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. “Dit is de zwaarste aardbeving in bijna een eeuw tijd”, verklaarde de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto. Hij riep zijn bevolking op om extra waakzaam te zijn. Maar er kon niet verhinderd worden dat als gevolg van de aardbeving intussen al meer dan dertig doden werden geteld. Over de balans van het aantal gewonden is nog geen duidelijkh­eid. De beving veroorzaak­te ook enorm veel puin en vernieling­en.

Net van orkaan gevlucht

Het Gentse gezin Geerts is momenteel op wereldreis en ontsnapte eerder aan de orkaan Irma, maar kwam gisteren in de aardbeving van Mexico terecht. “Het waren hevige schokken”, vertelt vader Kris Geerts. “Door de hevigheid leek het alsof we als dronken mannen en vrouwen rondwandel­den. Alles slingerde heen en weer. Gelukkig zijn we ongedeerd, maar we zijn wel erg hard geschrokke­n.” Het gezin moest gisteren zijn reisplanne­n drastisch aanpassen om aan het noodweer de komende dagen te ontsnappen. De aanwezigen in de getroffen kuststreek in Mexico werden gisteren massaal geëvacueer­d omdat het tsunami-alarm er nog steeds van kracht is. De Mexicaanse autoriteit­en zijn bang dat er nog stevige naschokken in de regio zitten aan te komen. MARC KLIFMAN

 ?? FOTO AP ?? Soldaten ruimen puin in de stad Juchitán. De aardbeving heeft er enorme schade aangericht.
FOTO AP Soldaten ruimen puin in de stad Juchitán. De aardbeving heeft er enorme schade aangericht.
 ?? FOTO AFP ?? Een hotel in het stadje Matías Romero is ingezakt.
FOTO AFP Een hotel in het stadje Matías Romero is ingezakt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium