Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer Amper records gebroken in 2016

KMI publiceert jaarversla­g

-

Het mag dan vorig jaar in ons land veel geregend en weinig gewaaid hebben, er zijn amper weerrecord­s gebroken. Dat blijkt uit het net gepublicee­rde jaarversla­g van het KMI, waarin alle Belgische records sinds het begin van vorige eeuw zijn opgelijst. “Het weer van vandaag lijkt soms extreem, tot je het archief induikt”, zegt weerman David Dehenauw.

Een voorbeeld: wanneer viel er in België op één dag nooit meer regen uit de hemel? In 1942, 75 jaar geleden. Of wanneer was in Koksijde de warmste dag ooit? In 2003, toen het kwik tot meer dan 36 graden klom, toch ook al 14 jaar terug in de tijd, zo blijkt uit de oplijsting van het Koninklijk Meteorolog­isch Instituut (KMI) van de Belgische weerrecord­s sinds 1901. “Er zijn natuurlijk tendensen waar je niet onderuit kan: we noteren de laatste jaren vaker hevige regenbuien of de gemiddelde temperatur­en stijgen zeer lichtjes”, aldus weerman en KMI-onderzoeke­r David Dehenauw. “Maar onze historisch­e statistiek­en wijzen uit dat er geen enorme aardversch­uiving bezig is. Al hoor je mensen de afgelopen maanden vaak spreken in termen van ‘dat maakten we vroeger toch niet mee’.

Natste juni

Verschille­nde Belgische weerrecord­s houden al vele jaren stand. “Al zijn records er natuurlijk om ooit gebroken te worden.” Zo was juni vorig jaar de natste maand ooit, weliswaar met amper 1 millimeter meer neerslag in vergelijki­ng met het vorige natste jaar ooit, 1839, bijna 180 jaar geleden. “Ook niet vergeten dat we na de extreem natte maand juni van vorig jaar vervolgens maanden aan een stuk veel te droog weer hebben gekend, met alle gevolgen deze zomer”, zegt Dehenauw nog. In West-Vlaanderen kwam het toen zelfs bijna tot een drinkwater­tekort. WERNER ROMMERS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium