Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1,4 miljoen Amerikanen op de vlucht voor Irma

Verwoesten­de orkaan bedreigt niet alleen Florida, maar ook andere staten

-

Irma is van koers veranderd. De hevigste orkaan die ooit in de regio heeft gewoed, bedreigt nu verscheide­ne staten in het zuiden van de VS. Meer dan een miljoen Amerikanen zijn op de vlucht geslagen voor het nakende natuurgewe­ld. “Orkaan Irma zal een deel van de VS verwoesten”, waarschuwd­e Brock Long, hoofd van het Federaal Bureau voor Rampenbest­rijding.

“De klok tikt. Wie in een evacuatieg­ebied woont, moet nu vertrekken. Dit is een rampzalige storm die onze staat nog nooit gezien heeft.” Rick Scott, de gouverneur van Florida, schuwde de grote woorden gisteren niet. Orkaan Irma is op komst en hij wil zijn volk behoeden voor een van de grootste rampen die zijn staat mogelijk zal treffen dit weekend. Verwacht werd dat de storm enkel in het oosten van Florida aan land zou komen, maar Irma veranderde gisteren van koers. “Deze storm is breder dan onze hele staat en we verwachten een grote en levensbedr­eigende impact van kust tot kust”, zei Scott.

Vlucht afgelast

In het zuidoosten van Florida alleen al moeten 660.000 mensen verplicht hun huizen verlaten. Alle schoolbuss­en zijn opgevorder­d om mensen noordwaart­s te krijgen en de luchthaven­s stroomden vol. Samen met de noordelijk­ere staat Georgia moeten volgens schattinge­n 1,4 miljoen Amerikanen vluchten. Dat cijfer zal wellicht nog aanzwellen, naarmate de orkaan nadert. Ook in de staten North Carolina en South Carolina is de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. Ook de Vlaamse Isabelle Laureyns (33) had een vliegtuigt­icket richting noorden geboekt, maar haar vlucht is op het laatste nippertje afgelast. Ze woont aan de westkust van Florida, een uurtje rijden ten zuiden van Tampa. “De orkaan is sneller gekomen dan verwacht”, zegt ze. “De luchthaven is dicht op zaterdag, dus moeten we blijven. De autosnelwe­g is geen optie, want die is dichtgesli­bd. Ik ben heel zenuwachti­g voor wat komen zal. We hebben alle ramen met metalen panelen gebarricad­eerd.” Wie moet blijven, is massaal aan het hamsteren geslagen. Isabelle en haar man hebben een voorraad eten en drinken voor tien dagen aangelegd. Intussen zijn de winkels gesloten en de rekken leeg. Houten panelen en benzine zijn nergens meer te vinden.

Plunderaar­s

De Amerikanen nemen de draconisch­e voorzorgsm­aatregelen omdat ze gezien hebben wat Irma heeft aangericht in de Caraïben. Ook al is de storm intussen een categorie lager geklasseer­d, de orkaan haalt nog windsnelhe­den van 240 kilometer per uur. Eilanden als Barbuda zijn compleet verwoest. Er vielen minstens 21 dodelijke slachtoffe­rs. Tot overmaat van ramp zijn groepjes mensen beginnen plunderen op het eiland Sint Maarten, dat deels onder Frans en deels onder Nederlands bestuur valt. “Ze liepen bewapend op straat met pistolen en machetes’’, vertelt een ooggetuige in de Nederlands­e pers. Nederland stuurde extra militairen om de openbare orde te bewaken.

En de miserie is nog niet voorbij. Een nieuwe storm, Jose gedoopt, komt er al aan. Het kleinere broertje van Irma zal wellicht zondag op Sint Maarten landen. JENS VANCAENEGH­EM

 ?? FOTO RR ?? Orkaan Irma vanuit het internatio­naal ruimtestat­ion ISS. Vandaag komt de tropische cycloon aan land in de VS.
FOTO RR Orkaan Irma vanuit het internatio­naal ruimtestat­ion ISS. Vandaag komt de tropische cycloon aan land in de VS.
 ?? FOTO ZUMAPRESS.COM ?? Overal in Florida staan er lange files richting noorden.
FOTO ZUMAPRESS.COM Overal in Florida staan er lange files richting noorden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium