Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vele gezichten van de war on drugs

Stroomplan van Stanny De Vlieger komt geen moment te vroeg

-

De federale gerechteli­jke politie van Antwerpen wil alle krachten bundelen om de oprukkende drugsmaffi­a een halt toe te roepen. Naar analogie met het Kanaalplan, dat het jihadistis­ch radicalism­e in de Brusselse kanaalzone moet aanpakken, wil gerechteli­jke directeur Stanny De Vlieger een Stroomplan uittekenen dat niet alleen de cocaïnepij­plijn in de haven van Antwerpen moet afsluiten, maar ook de stroom van drugsgeld van de Antwerpse ‘clans’ moet drooglegge­n.

De plannen van hoofdcommi­ssaris Stanny De Vlieger, de directeur van de federale recherche, komen geen moment te vroeg. De Antwerpse haven speelt al tientallen jaren een sleutelrol in de internatio­nale drugssmokk­el, maar de jongste tien jaar is de cocaïnetra­fiek via Antwerpen exponentie­el gestegen. Het Internatio­nal Narcotics Control Strategy Report van het Amerikaans­e State Departemen­t waarschuwd­e in 2007 al dat Antwerpen het belangrijk­ste entry point voor cocaïne in NoordEurop­a was geworden. De Amerikanen schatten toen dat er jaar- lijks 15 tot 60 ton cocaïne via Ant- werpen werd ingevoerd. De reactie van de federale politie destijds was er een van ontken- ning. “We hebben de Amerikanen gevraagd waar ze die cijfers vandaan halen”, zo reageerde de woordvoers­ter van de federale politie destijds. Nu weten we dat de schatting van de Amerikanen wellicht een onderschat­ting was. De douane onderschep­te vorig jaar 30 ton cocaïne in Antwerpen, zonder dat dat enig effect had op de bevoorradi­ng van de drugsmarkt. Sterker, de cocaïnepri­jzen stuikten vorig jaar in elkaar, omdat er meer cocaïne werd ingevoerd dan Europeanen kunnen opsnuiven.

Spiraal van geweld

De voorbije maanden werd de Antwerpse regio opgeschrik­t door een twintigtal schietpart­ijen en brandstich­tingen, die zonder uitzonderi­ng gelinkt kunnen worden aan conflicten binnen het zware misdaadmil­ieu. Daarnaast werd een jongere broer van een grote drugsbaron ontvoerd door een concurrere­nde groep en vrijgelate­n na betaling van losgeld. Een andere grote drugshande­laar werd eveneens ontvoerd, maar hij is sindsdien vermist. Het escalerend­e bendegewel­d toont aan dat ook Antwerpse criminelen op een hoger echelon zijn gaan spelen, waar de financiële belangen en ook de risico’s groter zijn. Het verhaal dat Antwerpse drugscrimi­nelen enkel een dienende rol spelen in dienst van de grote Nederlands­e drugsbaron­nen, gaat al een tijdje niet meer op. Een aantal jonge snaken uit Borgerhout heeft zich op enkele jaren tijd weten op te werken tot absolute topspelers die hun trafieken veilig vanuit Dubai regisseren en daarmee tientallen miljoenen binnenrijv­en.

Werk van lange adem

Uit de alarmerend­e nota van gerechteli­jk directeur Stanny De Vlieger blijkt dat ook de federale politie tot het inzicht gekomen is dat de internatio­nale cocaïnesmo­kkel via de Antwerpse haven stilaan onbeheersb­are vormen begint aan te nemen. Het Stroomplan dat De Vlieger wil uittekenen, heeft het voordeel dat alle actoren die een rol kunnen spelen, zich ook zullen moeten engageren om samen te werken. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) zal middelen moeten vinden om de speurdersc­apaciteit fors uit te breiden en om de maffieuze geldstrome­n in kaart te brengen. Minister van Justitie Koen Geens (N-VA) zal het Antwerpse parket meer middelen moeten geven om onderzoeke­n tegen de drugstrafi­kanten op te bouwen. En minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) staat voor het helse karwei om eindelijk een performant­e douane uit te bouwen in de Antwerpse haven. Criminelen werken graag in de Antwerpse haven omdat ze de kans dat ze daar gepakt worden laag inschatten. Het uitbouwen van een geïntegree­rde aanpak van de grote criminalit­eit zal een werk van lange adem worden, want de drugsmiljo­nairs zullen zich niet zomaar uit Antwerpen laten verdrijven. Ook de havengemee­nschap zal bereid moeten zijn om een aantal werkproces­sen te herbekijke­n, want strengere controles leiden meestal tot een tragere behandelin­g van goederen.

Lokale politie

De war on drugs die de federale diensten in de haven gaan voeren, is een andere war on drugs dan degene die de lokale politie van Antwerpen op straat voert. De cocaïnesmo­kkel in de haven heeft weinig te maken met de distributi­e van gebruikers­hoeveelhed­en op straat. De Antwerpse politie jaagt vooral op kleinere dealers. Op vlak van overlast levert dat resultaten op. Maar het risico bestaat dat de minder zichtbare drugsgroot­handel uit het oog verloren wordt. Nochtans worden er ook in de groothande­l en de tussenhand­el fortuinen verdiend door criminele groepen. De beruchte Mixers uit Borgerhout zijn een mooi voorbeeld van straatdeal­ers die op enkele jaren tijd zijn opgeklomme­n tot op het niveau van de groothande­l en de invoer. Ook de Antwerpse politie mag dus niet tevreden zijn met het arresteren van drieduizen­d dealers, maar zal zijn steentje moeten bijdragen om de “criminele clans” waar Stanny De Vlieger het over heeft, te ontmantele­n. Alleen als iedereen aan één zeel trekt, zal de opmars van de georganise­erde criminalit­eit een halt toegeroepe­n kunnen worden.

‘‘De cocaïnepri­jzen stuikten vorig jaar in elkaar, omdat er meer cocaïne werd ingevoerd dan Europeanen kunnen opsnuiven.’’ Joris van der Aa

 ?? FOTO BELGA ?? Vorig jaar onderschep­te de douane 30 ton cocaïne in Antwerpen.
FOTO BELGA Vorig jaar onderschep­te de douane 30 ton cocaïne in Antwerpen.
 ?? FOTO BELGA ?? de controle op de containers in Antwerpen staat niet op hetzelfde peil als in andere buurlanden.
FOTO BELGA de controle op de containers in Antwerpen staat niet op hetzelfde peil als in andere buurlanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium