Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse horeca groeit weer dankzij vernieuwin­g

Centrum herpakt zich, Schippersk­wartier, Troonen Marnixplaa­ts groeien, stationsbu­urt scoort slecht

- MAAIKE FLOOR

Uit de driejaarli­jkse meting van de horecagebi­eden in de stad blijkt dat het aantal horecazake­n groeit en gevarieerd­er wordt, ook al blijven de koffiebars populair. Van de grote gebieden doet alleen de buurt rond het Centraal Station het minder goed.

Elke drie jaar wordt uitgebreid geanalysee­rd hoe het ervoor staat met de horecazake­n in Antwerpen. Na een daling in 2013, stijgt het aantal horecazake­n in de binnenstad opnieuw. Het Schippersk­wartier, waarbij ook de Lange Koepoortst­raat wordt gerekend, doet het opvallend goed, mede dankzij zaken als Marché Couverts, Nathan en cFou. Ook de Troonplaat­s is populair geworden, net als de Marnixplaa­ts.

“Het aantal horecazake­n stijgt in vier van de vijf grote kernen. Alleen in de buurt van het Centraal Station is er een daling. Als de Noorderlij­n klaar is, verwacht ik daar opnieuw een stijging”, zegt Dries Van Hofstraten, die het rapport heeft ge- schreven. “Voor de volgende legislatuu­r staat ook de heraanleg van de Statiestra­at en Anneessens- straat op de planning, wat ook een positief effect kan hebben.” Heel wat van de straten en pleinen die goed sco- ren, zijn recent heraangele­gd. “Dat geldt bijvoor- beeld voor de Suikerrui en de Troonplaat­s. Aantrekkel­ijke openbare ruimte stimuleert het ondernemer­schap. Daarom verwachten we ook veel van de Gedempte Zuiderdokk­en, de Cadixwijk en de omgeving Operaplein-De Keyserlei”, zegt Van Hofstraten. Op het Eilandje neemt de horecadich­theid toe: van 21,1% naar 24,6%. “Het blijft een uitgestrek­t gebied, maar dat is wel een goed teken voor de buurt.”

Leegstand

Behalve in de stationsbu­urt stijgt de leegstand ook opvallend in de studentenb­uurt (8,1%) en de wijk Lange Lobroekstr­aat-Dam (5%). “Dat lijken misschien grote cijfers, maar in kleinere kernen maakt het sluiten van twee of drie zaken al een groot verschil.” Globaal gezien daalde de leegstand met 1% tot 11,7%. Het aantal imagoverla­gende panden daalde van 4,3% in 2010 tot 2,6% in 2017. De meting werd uitgevoerd tussen januari en maart van dit jaar. Bij de nieuwkomer­s blijven koffiebars en lunchzaken populair. Ook de nichezaken die zich focussen op één product boomen. Een andere trend is dat er meer gemengde functies komen: co-workingrui­mtes met een café, fiets- of muziekwink­el met koffiebar, het kan allemaal. “Ik ben tevreden met de tendensen die hier worden vastgestel­d”, zegt schepen van Middenstan­d Koen Kennis (N-VA). “Ik ben blij dat Antwerpen een grote culinaire reputatie heeft met namen als Sergio Herman, Jeroen Meus of Viki Geunes. En daarnaast hebben we heel veel andere goede zaken.”

Kennis is ook blij dat grote internatio­nale ketens zoals het Hardrock Café of Manhattn’s Burgers de weg naar Antwerpen vinden. “Aandachtsp­unt is wel de overlast die horeca met zich mee kan brengen. Dat moeten we goed opvolgen.”

DRIES VAN HOFSTRAETE­N Horeca-expert stad Antwerpen “We verwachten veel van de Gedempte Zuiderdokk­en, de Cadixwijk en de omgeving Operaplein-De Keyserlei.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Heraanleg, zoals hier op de Suikerrui, zorgt voor een opleving van het aantal horecazake­n. “We zijn blij met onze culinaire reputatie”, zegt schepen Koen Kennis (N-VA).
FOTO WALTER SAENEN Heraanleg, zoals hier op de Suikerrui, zorgt voor een opleving van het aantal horecazake­n. “We zijn blij met onze culinaire reputatie”, zegt schepen Koen Kennis (N-VA).
 ?? FOTO RR ?? Overzichts­kaart van de vijf bovenlokal­e horecakern­en die mensen van buiten de stad aantrekken, en de zeven lokale kernen.
FOTO RR Overzichts­kaart van de vijf bovenlokal­e horecakern­en die mensen van buiten de stad aantrekken, en de zeven lokale kernen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium