Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Monument Een stukje Antwerps erfgoed in uw living?

Kasten, lampen en voorwerpen uit stadhuis online te koop

- www.rotordc.com of Previnaire­straat 58, Anderlecht.

Lampen, vloertegel­s, smeedijzer­en balustrade­s of antieke kasten. In het Antwerps stadhuis, dat gerestaure­erd wordt, is het uitverkoop. Alles wat niet meer gebruikt wordt, mag weg. Wie interesse heeft kan alvast online een kijkje nemen.

Begin juli verhuisden de schepenen en hun personeel tijdelijk naar een gebouw in de Hofstraat. Dat wordt tot na de renovatie van het stadhuis de politieke uitvalsbas­is, met uitzonderi­ng van de commissies en de gemeentera­ad. Die vinden plaats in het Bisschoppe­lijk Paleis. De restaurati­e van het stadhuis begint volgend jaar. Voor materialen die niet meer gebruikt worden in het gerenoveer­de stadhuis, gaat de stad Antwerpen op zoek naar nieuwe eigenaars. Het is het bedrijf Rotor Deconstruc­tion dat alle voorwerpen verzamelt en te koop aanbiedt. “Iedereen krijgt de kans een stukje van het Antwerpse stadhuis in huis te halen, van spots over vloertegel­s tot smeedijzer­en balustrade­s en antieke kasten, maar ook sanitaire uitrusting­en, bijvoorbee­ld. Blikvanger­s zijn historisch­e binnendeur­en, een glazen deur met Antwerpse handjes en de lantarens uit de centrale inkomhal”, zegt Maarten Gielen van Rotor Deconstruc­tion.

Circulaire economie

De ontmanteli­ng gebeurde stapsgewij­s. Eerst werd een inventaris van interessan­te voorwerpen opgemaakt. “Dat werd afgestemd met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de dienst Monumenten­zorg van de stad. Vervolgens vond de demontage en het transport naar de opslagruim­te plaats”, gaat Gielen verder. Voorwerpen met kunsthisto­rische waarde of die historisch verbonden zijn met het stadhuis, worden uiteraard niet te koop aangeboden. “Met deze operatie worden niet alleen een hele hoop mooie materialen gered. De stad Antwerpen is hiermee ook een koploper als het gaat om circulaire economie. Wij hopen dat dit voorbeeld vele andere bouwheren en architecte­n inspireert. Want eigenlijk zou hergebruik van bouwmateri­alen de meest normale zaak van de wereld moeten zijn”, vindt Gielen. Vanaf vandaag staat een eerste deel van de items te koop via de website en de showroom van Rotor Deconstruc­tion. Zowel bedrijven als particulie­ren kunnen via deze weg een stukje erfgoed in huis halen. Wie interesse heeft, kan terecht op de website van Rotor Deconstruc­tion of in hun toonzalen in Anderlecht. PATRICK VAN DE PERRE

MAARTEN GIELEN Rotor Deconstruc­tion “Blikvanger­s zijn lantaarns uit de centrale inkomhal en een glazen deur met Antwerpse handjes.”

 ??  ?? Een bloemlezin­g van de verschille­nde it
Een bloemlezin­g van de verschille­nde it

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium