Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toelage moet panden aantrekkel­ijker maken

-

De stad Antwerpen lanceert een nieuwe toelage voor ondernemer­s om leegstaand­e panden op te waarderen. Zo wil de stad de aantrekkel­ijkheid van die panden verhogen.

Kleine ingrepen kunnen een groot verschil maken om leegstaand­e handelspan­den een nieuwe invulling te geven. Dat heeft het proefproje­ct Winkeldokt­er op de Bredabaan in Merksem vorig jaar aangetoond. De stad Antwerpen breidt nu de ondersteun­ing voor ondernemer­s uit, met een toelage voor de opwaarderi­ng van leegstaand­e handelspan­den. Dat kan na advies van een interieura­rchitect. De toelage bedraagt maximaal 75% van de gemaakte kosten met een plafond van 1.500 euro. Er zijn ook enkele voorwaarde­n aan verbonden. Zo moet het over een leegstaand handelspan­d gaan, dat ook te koop of te huur staat als handelspan­d en moet het in één van de door de stad bepaalde kernwinkel­gebieden liggen. “Door lege gebouwen in een straat grondig op te knappen, kan je de aandacht trekken van potentiële kopers of huurders”, zegt schepen van Middenstan­d, Koen Kennis (N-VA). “We willen de structurel­e leegstand aanpakken en ik ben ervan overtuigd dat dit een positieve impact zal hebben op onze winkelstra­ten. Eigenaars spelen een cruciale rol in deze aanpak. Nog een voordeel is dat we op deze manier ook in contact komen met de eigenaars zelf. Leegstaand­e panden staan niet alleen de aantrekkel­ijkheid van winkel- of horecastra­ten in de weg. Ze hebben ook een negatieve invloed op de toekomstbe­stendighei­d van de aanwezige handelaars. Kleine ingrepen, zoals schilderwe­rken of nieuwe verlichtin­g, kunnen het verschil maken. We bouwen zo ook verder op de succesverh­alen van de Winkeldokt­er in Merksem.” Antwerpen

KOEN KENNIS (N-VA) Schepen van Middenstan­d “Door lege gebouwen in een straat grondig op te knappen, kan je de aandacht van potentiële kopers of huurders trekken.”

b

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium