Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twintiger riskeert 1 jaar cel voor geweld tegen politieage­nt

Beklaagde was betrokken bij relletje op Jan De Laetplein

- JORIS VAN DER AA

Het Openbaar Ministerie heeft één jaar cel gevorderd tegen Soulaimane Y. (20) uit Borgerhout, wegens geweld tegen een politieage­nt. “Ik heb hem aangeraakt, maar niet geslagen”, zegt jongeman.

De feiten speelden zich af op 25 juni in de omgeving van het Jan De Laetplein in Borgerhout. Twee inspecteur­s van het fietsteam wilden een minderjari­ge, die zonder helm rondreed op een bromfiets die gestolen bleek te zijn, controlere­n. De jongeman zette het op een lopen. Toen de agenten hem bij de kraag grepen, werden ze belaagd door jongeren uit de buurt, die de arrestatie probeerden te verhindere­n. Volgens het Openbaar Ministerie had Soulaimane Y. een van de inspecteur­s een duw in de rug gegeven. Een andere politiepat­rouille kon hem arresteren. Hij bleek al eerder met het gerecht in aanraking te zijn geweest. Op zijn strafblad staan twee veroordeli­ngen, de meest recente dateert van 29 april 2016. Hij kreeg toen veertig maanden cel voor afpersing en diefstal met geweld. Het Openbaar Ministerie vond dat er een duidelijk signaal tegen geweld tegen de politie moest gesteld worden en vorderde één jaar cel en 800 euro boete. De beklaagde, die zichzelf verdedigde, ontkende dat hij de agent geslagen had. “Ik heb hem misschien wel aangeraakt. Ik wilde die agenten zeggen dat ze wat rustiger moesten zijn. Die jongen riep dat ze zijn hand gingen breken.” “En jij gelooft dat zomaar?”, merkte de rechter op. “Je had die agenten hun werk moeten laten doen. Een beetje meer respect voor de politie zou wel mogen”.

In een reactie na zijn proces vertelde Soulaimane Y. dat er in Borgerhout veel spanningen met de politie zijn. “Ze zoeken altijd problemen en voeren vaak controles uit. Ze bekijken iedereen vies en behandelen je als verdachte, ook als je niks hebt misdaan. Zo lokken ze geweld uit. Normaal gezien zou je je veilig moeten voelen als de politie in de buurt is, maar dat is niet zo.” Vonnis op 6 oktober.

 ?? FOTO RR ?? Op de camerabeel­den is het tumult te zien.
FOTO RR Op de camerabeel­den is het tumult te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium