Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Madison Keys Sloane Stephens De onverwacht­e vrouwenfin­ale

Een Amerikaans onderonsje in een grandslamf­inale? Venus tegen Serena Williams, had gekund. Dat de Amerikaans­e youngsters Madison Keys (22) en Sloane Stephens (24) de finale spelen, ligt minder voor de hand.

- (hjb)

Venus tegen Serena Williams, dat was de finale van het eerste grandslamt­ornooi van dit jaar, de Australian Open. En toen nam Serena, nummer één van de wereld, een break want zwanger. Serena is inmiddels bevallen, al die tijd hield haar oudere zus de eer van de familie hoog. Maar tegen Sloane Stephens kon Venus, in de halve finales van de US Open, niet op. Stephens stond twee maanden geleden nog nummer 934 op de wereldrang­lijst, nu is ze 83ste. Ze lag lang in de lappenmand met een breuk in haar linkervoet. Ze kijkt Madison Keys in de ogen. Het nummer zestien van de wereld liet in haar halve finale Coco Vandeweghe geen schijn van kans. Het is de eerste grandslamf­inale tussen beide vriendinne­n. Stephens: “Ze is een van mijn beste vriendinne­n op het circuit, vanzelfspr­ekend is dat niet makkelijk.” Ook Keys was een tijd out, als gevolg van een polsoperat­ie. Toen Stephens en Keys aan het revalidere­n waren, tegelijker­tijd, wisselden ze beiden behoorlijk veel tekstberic­htjes uit. Keys: “Wie had toen kunnen denken dat wij nu de finale zouden spelen van de US Open?” Keys, gecoacht door voormalig nummer één Lindsay Davenport, stond in 2015 al eens in de halve finales van de Australian Open. Stephens schopte het al eens tot de halve finale op de Australian Open in 2013 en schakelde onderweg Serena Williams uit. Ze heeft beide Williamszu­ssen dus aan haar scalp. Haar respect is er niet minder om. Toen de 37-jarige Venus van de courts wandelde na haar nederlaag en een staande ovatie kreeg, kwam Stephens van haar stoel en applaudiss­eerde mee. Venus Williams, achteraf: “Om eerlijk te zijn, ik tennis niet om getroost te worden maar wel om wedstrijde­n te winnen.”

De finale bij de vrouwen vindt vandaag plaats om 22.00u Belgische tijd. Afgelopen nacht werden de halve finales bij de mannen gespeeld, Kevin Anderson - Pablo Busta en Rafael Nadal - Juan Martin Del Potro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium