Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kunstzinni­ge keukenprin­ses

Lady chef Magali Verbaet opent nieuwe lunchbar Tapta op Mechelsest­eenweg

-

Goed nieuws voor liefhebber­s van de kookkunste­n van Magali Verbaet: de Antwerpse keukenprin­ses, die eerder het gewaardeer­de restaurant Ossip in Berchem uitbaatte, is terug van weggeweest met een nieuwe culinaire hotspot. Sinds midden juni staat de 36-jarige lady chef in de open keuken van Tapta: haar nieuwe, trendy lunchbar met kunstgaler­ie in het mooie gebouw van de voormalige Antwerpse Waterwerke­n op de Mechelsest­eenweg. Naar goede gewoonte serveert ze daar elegante gerechtjes op basis van natuurlijk­e producten.

Lunchbar Tapta is vernoemd naar de gelijknami­ge Poolse kunstenare­s (pseudoniem van Marina Irena Boyé), die in 1945 naar België emigreerde en hier vanaf de jaren zestig in de kijker liep met abstracte sculpturen en assemblage­s. Een selectie van haar werk is te zien in de Maurice Verbaet Gallery, die de vader van Magali uitbaat in dezelfde ruimte als de nieuwe lunchbar. Behalve kunstwerke­n van Tapta, exposeren de kunstgaler­ie en het bijhorende museum ook heel wat werken van andere kunstenaar­s uit de omvangrijk­e privécolle­ctie van kunstverza­melaar Maurice Verbaet. Zijn collectie omvat ruim 10.000 werken en is naar verluidt de grootste privécolle­ctie van Belgische naoorlogse kunst.

Tapta bevindt zich op het gelijkvloe­rs van het grote gebouw waar vroeger de Antwerpse Waterwerke­n gehuisvest waren. Het smaakvolle interieur sluit naadloos aan bij de architectu­ur van het gebouw uit de jaren zestig en bij de naoorlogse kunst die er tentoonges­teld wordt. De lunchbar annex galerie bestaat uit een grote, open ruimte met hoge plafonds, witte muren en grote vensters aan de straatkant. Een mooie, beige mozaïekvlo­er, comfortabe­le zitbanken in crèmekleur­ig leder en opvallende designlamp­en boven witte tafeltjes met elegante designstoe­len maken het geheel compleet. De open keuken bevindt zich achter een witte toog, waar Magali en haar jonge souschef Milan natuurlijk­e kwaliteits­producten verwerken in de gerechten op hun wisselende menukaart. Voor 25 euro krijgt u hier een lunchmenu met voor- en hoofdgerec­ht. U kunt die gerechten ook à la carte bestellen. Een dessert begint vanaf 7 euro. “En je kan hier ook gewoon iets komen drinken”, verzekert de chef ons. Van woensdag tot en met zondag is de keuken open voor de lunch (van 11.30 tot 16u). Op zaterdag blijft de keuken open tot 21.30u en kunt u hier dus ook dineren.

Toegankeli­jk Tapta

Magali was eigenlijk al een foodie toen zij nog een ukkie was. “Als kind stond ik tijdens familiefee­stjes vaak nieuwsgier­ig toe te kijken in de keuken. Vanaf mijn 16de begon ik zelf te koken voor vrienden. Mijn passie voor kunst heb ik geërfd van mijn vader. Zo behaalde ik mijn diploma secundair kunstonder­wijs aan Sint-Lucas Antwerpen. Daarna volgde ik de opleiding kok & kelner aan hotelschoo­l Ter Duinen in Koksijde. Mijn eerste profession­ele ervaring deed ik op in de zaal en keuken van de wijnbar Bar(t)-à-Vin op den Dam. Nadien heb ik ruim vijf jaar als dienster en souschef gewerkt in restaurant Dôme sur Mer in de Zurenborgw­ijk, tot ik Ossip opende in Berchem. Ossip was een knus restaurant met een beperkt aantal verfijnde gerechten. Mijn gasten waren er heel tevreden, maar het culinaire concept was wellicht iets te hoog gegrepen voor de buurt. Tapta is iets toegankeli­jker. En het is natuurlijk meegenomen dat je hier ook boeiende kunstwerke­n uit de collectie van mijn vader kan bekijken.” JOERIE NAANAI www.tapta.be

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Eigenaar en chef-kok Magali Verbaet: “Je kan in Tapta eten, drinken én onze kunstgaler­ie bezoeken.”
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Eigenaar en chef-kok Magali Verbaet: “Je kan in Tapta eten, drinken én onze kunstgaler­ie bezoeken.”
 ??  ?? Lapjes rose gebakken entrecote van Baskisch Txogitxu-rund.
Lapjes rose gebakken entrecote van Baskisch Txogitxu-rund.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium