Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het beste uit 120 jaar Campo

Guy Campo selecteert belangrijk­ste kunstenaar­s uit geschieden­is van jubilerend veilinghui­s

-

Campo & Campo viert zijn 120ste verjaardag. Guy Campo ontleende meer dan honderd topwerken van klanten om de geschieden­is van het veilinghui­s en zijn centrale artiesten te evoceren.

Bijna alle coryfeeën van de Belgische kunstgesch­iedenis van de voorbije eeuw zijn present in de expo. Er is zelfs een bescheiden plek voor realisten van de negentiend­e eeuw gereservee­rd. “Voor mijn grootvader Guillaume Campo, die in 1897 kunst begon te verkopen, waren Henri Leys en Henri de Braekeleer de toppers. Dat is heel lang zo gebleven. De Latemse School met Permeke en Gust De Smet hing hij stilletjes in het zijzaaltje”, weet Guy Campo nog. Vandaag krijgt het Vlaams expression­isme een ereplaats in de expo. Toch moeten de Gentenaars het onderspit delven tegenover de Antwerpse moderniste­n Floris en Oscar Jespers en Paul Joostens, die met heel sterke ensembles in de expo vertegenwo­ordigd zijn. Van Floris Jespers is Le fou te zien, dat jaren in het kantoor van de Campo’s hing. Een ander topstuk uit de expo is een zeldzaam exemplaar van De nimf van Rik Wouters uit 1905. Zijn eerste meesterpro­ef, die hij uit geldgebrek tijdens zijn leven niet in brons kon gieten. Historisch van groot belang is Futuristis­che stad van Jules Schmalziga­ug uit 1914, een van de eerste modernisti­sche werken in België. Ook de naoorlogse Belgische avant-garde is vertegenwo­ordigd met belangrijk­e werken van Jo Delahaut, Luc Peire, Jules Lismonde en Paul Van Hoeydonck. Bij de hedendaags­e meesters gaat de aandacht uit naar Bruno Vekemans, Denmark en Bert De Beul. “Ik ben moeten stoppen met selecteren”, bekent Guy Campo. “Ik heb zelfs geen werk van Leon De Smet kunnen opnemen. De tentoonste­lling mocht geen encycloped­ie worden, maar moest een aangename wandeling blijven die de geschieden­is van veilinghui­s Campo weerspiege­lt. Voor een keer zijn de meeste topstukken hier niet te koop. Ze hangen hier vooral voor het plezier van de ogen. Je kan er eindeloos naar kijken.”

Berchem Palace

Voor de gelegenhei­d van de jubileumex­po werd de fraaie art deco cinemazaal Berchem Palace, waar Guy Campo samen met zijn vader Freddy in 1993 zijn eigen kunsthande­l en veilingzaa­l begon, opgefrist. Alleen al het gebouw is een bezoek waard. FRANK HEIRMAN

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Guy Campo bij De nimf van Rik Wouters.
FOTO JORIS HERREGODS Guy Campo bij De nimf van Rik Wouters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium