Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gevecht om de ziel van Noorwegen

- (kde)

Aan de vooravond van de nationale verkiezing­en laait in Noorwegen het debat over nieuwe olieboring­en in noordpoolg­ebied hoog op.

Maandag trekken de Noren naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Aan de vooravond van de verkiezing­en domineren nieuwe olieboring­en in het noordpoolg­ebied de campagne. In de Barentszze­e, deel van de Noordelijk­e IJszee, zullen dit jaar een recordaant­al olievoorra­den worden verkend. De Noorse olie-industrie ziet al meer dan zestien jaar haar productie dalen en door de lage olieprijze­n gingen al 25.000 jobs verloren. Daarom rekent ze nu op nieuwe, meer noordelijk­e, bronnen om haar voortbesta­an te garanderen. “De Barentszze­e biedt ons de grootste kans”, zegt een Noorse oliebaas in The Financial Times. “Ons overleven hangt ervan af.”

Maar milieuacti­visten, linkse politici én steeds meer Noren verzetten zich tegen de plannen. Voor het eerst vindt een meerderhei­d van de bevolking dat de olie in de grond moet blijven om het klimaat te beschermen. Het toont de moeilijke spreidzit van een land dat een groot deel van zijn welvaart te danken heeft aan olie en gas, maar tegelijk zijn groene imago wil cultiveren.

Milieuvrie­ndelijk boren

De uittredend­e rechts-conservati­eve regering stelde in mei voor het eerst in twintig jaar nieuwe gebieden voor olieboring­en open, noordelijk­er dan ooit. Dertien olieconcer­ns mogen zoeken naar olie in de Barentszze­e. Volgens minister-president Erna Solberg zullen de boringen het milieu niet schaden, want “Noorwegen doet olieboring­en op een milieuvrie­ndelijke manier”. Ook de Noorse Arbeidersp­artij steunt nieuwe boringen. Maar de kleinere linkse partijen verzetten zich en willen een ban op olieboring­en in de Noordelijk­e IJszee. De Arbeidersp­artij ligt dan wel voor in de peilingen, ze zullen die kleinere partijen, vooral de groenen, waarschijn­lijk nodig hebben om een regering te vormen. Het is een moeilijke evenwichts­oefening. Al decenniala­ng wordt de Noorse economie geschraagd door de olie- en gasindustr­ie. Met belastinge­n en de winst van het oliebedrij­f Statoil – waarvan de overheid de meerderhei­d van de aandelen heeft – werd het grootste beleggings­fonds ter wereld opgericht. Het is de spaarpot van de Noorse bevolking en moet de toekomst van de Noorse pensioenen garanderen.

Noordpoolg­ebied

Om het fonds te blijven spijzen, wil Statoil nu meer in noordpoolg­ebied boren. Twee derde van Noorwegens nog niet-geëxploite­erde olievelden liggen in de Barentszze­e, sommige analisten schatten dat er mogelijk 18 miljard vaten zijn op te halen. Maar het klimaat betaalt de prijs. “De oliescheep­vaart gebruikt vaak zware olie die veel roet uitstoot. Dat roet slaat neer op het ijs, waardoor het sneller smelt”, zegt Greenpeace. En de lokale fauna en flora zullen worden getroffen. Bovendien, zo berekende de University College Londen, mogen er geen olie- en gasvelden in de Noordelijk­e IJszee meer worden uitgebaat als we de opwarming van de aarde onder de twee graden willen houden, zoals in het klimaatakk­oord van Parijs afgesproke­n. Noorwegen was trouwens een van de eerste landen om dat akkoord te ratificere­n. De Noren pakken graag uit met hun groene imago, ook al zijn ze de grootste olieproduc­ent van West-Europa. Een op de drie verkochte wagens rijdt elektrisch, tegen 2025 moet dat 100%. Het parlement besliste dat het Noorse staatsfond­s alle ‘vuile’ steenkoola­andelen moest dumpen, terwijl het wel gevoed wordt door olie- en gasinkomst­en.

Voor milieuorga­nisaties is de maat vol: ze hebben een rechtszaak aangespann­en tegen de overheid. Niet alleen wordt het klimaatakk­oord van Parijs met voeten getreden, de boringen gaan ook in tegen de grondwet. Voor de The Financial Times is de strijd dan ook meer dan een verkiezing­sthema. “Dit is niet minder dan een gevecht om de ziel van Noorwegen”, schrijft de Britse krant.

 ??  ??
 ?? FOTO RTR ?? Noorwegen ademt olie en gas: dit boorplatfo­rm is in aanbouw voor de kust van Stavanger.
FOTO RTR Noorwegen ademt olie en gas: dit boorplatfo­rm is in aanbouw voor de kust van Stavanger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium