Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu rijdt 56% met de auto, in theorie kan dat 17% worden

-

De stad heeft sinds begin dit jaar bij veertig bedrijven in Antwerpen, samen goed voor 17.000 werknemers, een mobiliteit­sscan gedaan. Daaruit blijkt dat er nog veel potentieel is om het autogebrui­k drastisch te laten dalen.

De website slimnaaran­twerpen.be is niet de vijand van de auto. Wie de routeplann­er op de website gebruikt, wordt zelfs vaak aangemoedi­gd om niet met het openbaar vervoer te gaan. Wie vrijdagmid­dag bijvoorbee­ld van Bornem naar het centrum van Antwerpen wou, deed er met de auto een halfuur over. Met het openbaar vervoer zou hij 1 uur en 6 minuten onderweg zijn geweest. “Ik wil de mensen niet uit hun auto jagen”, zegt de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Ik wil wel dat ze nadenken over het gebruik van andere vervoersmi­ddelen. Slim naar Antwerpen biedt hen die keuzes.” “Met onze mobiscans willen we bedrijven informatie geven over hoe ze een vervoersbe­leid op maat van hun werknemers kunnen uitwerken. Ze kunnen door die scans bijvoorbee­ld inzien dat de fiets voor veel werknemers een alternatie­f is voor de auto, en zo een fietsbelei­d ontwikkele­n.”

“Uit mobiliteit­sscans bij 19 grote bedrijven in Antwerpen met samen 11.606 werknemers, blijkt dat 56% met de auto komt werken. Dat kan in theorie 17% worden, rekening houdend met de afstand tussen de woon- en werkplaats van een werknemer”, zegt Kennis. “Mensen die minder dan 7,5 kilometer van hun werk wonen, zouden de auto kunnen inruilen voor de fiets. En werknemers die maximaal anderhalve keer langer met het openbaar vervoer onderweg zijn dan met de auto, kunnen overscha- kelen op de bus of de trein.” Vandaag kiest 22,5% van de werkne- mers van die bedrijven voor de fiets. “Bedrijven die aan zo’n scan meedoen, mogen hun werknemers voor twee we- ken gratis een fiets uit onze mobilo- theek laten testen. Zo’n tweehonder­d mensen hebben daardoor al hun auto laten staan en zijn op een ander ver- voersmidde­l overgestap­t”, zegt Kennis.

WAT ZEGGEN DE EXPERTS?

Volgens transporte­conoom Thierry Vanelsland­er (Universite­it Antwer- pen) is de stad in haar eentje niet machtig genoeg om veel auto’s van de straat te halen. “Een mobiliteit­sscan bij bedrijven is nuttig, maar de enige structurel­e oplossing voor de files ligt bij de Vlaamse overheid, die een kilometerh­effing voor au- to’s moet invoeren. Een ge- differenti­eerde heffing: au- to’s die tijdens de spitsuren op de Ring rijden, moeten meer betalen dan in de daluren. Alleen zo worden de files kleiner. En voorts moet er natuurlijk wor- den ingezet op een beter en betrouw- baarder openbaar vervoer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium