Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Park-and-rides groeien fors, maar stiptheid blijft probleem

-

In de komende drie jaar komen er 3.582 plaatsen bij op de park-andrides in Antwerpen, vanwaar tram en bus naar de stad vertrekken. Maar die zijn niet stipt, zitten vaak vol en rijden niet ’s nachts.

De park-and-rides zijn bedoeld om de auto aan de rand van de stad te laten staan en vervolgens verder te reizen met bijvoorbee­ld de tram of de bus. Vandaag zijn er 2.668 parkeerpla­atsen op de park-and-rides in Antwerpen. “Dat worden er 6.250”, zegt schepen Koen Kennis. “In 2019 komen er nieuwe park-and-rides op de Blancefloe­rlaan op Linkeroeve­r en op Luchtbal. In 2020 moeten ook de nieuwe kleinere park-and-rides aan de Keizershoe­k in Merksem en aan de rotonde in Wommelgem klaar zijn.”

WAT ZEGGEN DE EXPERTS?

“Het potentieel van die parkand-rides wordt niet ten volle benut”, zegt transporte­conoom Thierry Vanelsland­er. “Uit onderzoek blijkt dat mensen die plaatsen niet altijd veilig vinden. Stap als vrouw om 22u ’s avonds maar eens op de parkand-ride in Zwijndrech­t: er zijn geen verlichtin­gspalen en er is geen parkwachte­r. Zulke ingrepen kosten extra geld, maar kunnen wel een stimulans zijn.” “Bovendien worden de park-and-rides alleen ten volle gebruikt als mensen kunnen rekenen op het openbaar vervoer. Het gebeurt nog te vaak dat ze een kwartier moeten wachten tot er een tram of een bus komt. Onderzoek wijst uit dat mensen dan liever een kwartier langer met hun eigen wagen in de file staan.” “Daarbij komt dat het parkeren in Antwerpen spotgoedko­op is, waardoor het openbaar vervoer minder snel een alternatie­f wordt. Bovendien wordt er bij de heraanleg van het Operaplein een ondergrond­se parking met plaats voor 370 wagens gebouwd. Daarmee trekt de stad alweer auto’s aan.” Ook de reizigerso­rganisatie TreinTramB­us heeft kritiek. “We zijn blij dat er in Antwerpen extra park-and-rides bijkomen, maar die werken niet alle mankemente­n weg. Op veel trams is er niet genoeg plaats en ze rijden ook te traag”, zegt Kees Smilde, woordvoerd­er van TreinTramB­us. “De bussen staan te vaak mee in de file: de stad moet meer aparte busbanen voorzien.” Smilde is wel tevreden met de komst van de CityPass. Voor 60 euro per maand kunnen reizigers in Antwerpen tegen eind dit jaar zowel de bus, de tram als de trein nemen. “Het combineren van vervoersmi­ddelen is de toekomst”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium