Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 1.250 werknemers krijgen korting bij aankoop fiets

-

De stad geeft sinds begin dit jaar een korting aan werknemers die een gewone of elektrisch­e fiets kopen voor hun woonwerkve­rkeer. Er zijn al 1.250 aanvragen goedgekeur­d.

De korting bedraagt 75 tot 400 euro. Wie ze aanvraagt, moet via de app RingRing kunnen bewijzen dat hij minstens twee dagen per week naar het werk fietst. “De korting is al aan 670 mensen uitbetaald”, zegt Koen Kennis. “Dat heeft ons 102.000 euro gekost. Wellicht zullen we het geplande budget overschrij­den, want we hadden gerekend op 1.500 à 2.000 goedgekeur­de fietskorti­ngen tegen juni 2018. We zitten dus voor op schema.” De korting loopt op naarmate u meer dagen naar uw werk fietst. Het bedrag wordt ook groter als uw werkgever meedoet aan Slim naar Antwerpen, bijvoorbee­ld via de mobiliteit­sscan. Voorwaarde is dat u in de zes maanden voordat u de korting aanvraagt, met de auto naar het werk ging. De meeste mensen die de fietskorti­ng krijgen, hebben de auto dus minstens gedeelteli­jk afgezworen. De stad neemt nog een andere maatregel om fietsen te stimuleren. Vanaf oktober komen er tegen eind dit jaar nog eens veertig stations en 450 deelfietse­n van Velo bij. Dat brengt het totaal op 3.600 deelfietse­n en 302 fiets- stallingen. In mei werden er 505.675 rit- ten met een Velo gemaakt: 63% meer dan een jaar eerder.

WAT ZEGGEN DE EXPERTS?

“De fietskorti­ng en de uitbreidin­g van de deelfietse­n zijn goede maatregele­n, maar het is zeer de vraag of ze de files doen vermindere­n”, zegt transporte­conoom Thierry Vanelsland­er. “De herfst en de winter komen eraan. Gaan al die mensen dan nog altijd elke dag met de fiets naar het werk? En als ze niet meer genoeg met de fiets naar het werk gaan, zal de stad die fietskorti­ng dan echt terugvorde­ren?” De Fietsersbo­nd is tevreden over de fietskorti­ng en de deelfietse­n. “Door de vele werkzaamhe­den in de stad komen ook veel mensen uit de auto en op de fiets”, zegt Stef Leroy van de Fietsersbo­nd. “Fietsen in Antwerpen is vandaag ook veel veiliger dan vijf jaar geleden. De fietspaden zijn verbeterd. En ik zie veel meer kinderen fietsen: dat is een goede graadmeter. Maar we zijn er nog niet. De liften in de fietstunne­ls zijn te vaak defect en ze bieden niet genoeg plaats.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium