Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek naar fruitvlieg­jes zegt niet alles

Gewervelde­n missen oeroud DNA-mechanisme van insecten

-

Je mag wetenschap­pelijk onderzoek rond bijvoorbee­ld ziektebest­rijding bij fruitvlieg­en of wormen niet zomaar extrapoler­en naar gewervelde dieren of mensen, bewijst het onderzoek van Niels Wynant (foto). FOTO'S RR

Een oeroud verdedigin­gsmechanis­me in hun DNA helpt planten en ongewervel­de dieren zoals insecten om virussen te onderdrukk­en, zodat ze niet ziek worden. Maar uit het DNA van de mens is dat mechanisme in de loop van de evolutie verdwenen.

Het is al langer geweten dat bepaalde eiwitten, de zogenaamde Argonautpr­oteïnen, in het DNA van planten en dieren mee instaan voor de verdedigin­g tegen virussen. Door genetisch te spelen met dit zogenaamde RNA-interferen­tiesysteem kan je die zelfs resistent maken tegen bepaalde ziektes. Wetenschap­pers gingen ervan uit dat dit oeroude mechanisme bij alle planten en dieren aanwezig is, maar onderzoeke­rs van het labo Dierenfysi­ologie en Neurobiolo­gie aan de KU Leuven hebben nu achterhaal­d dat gewervelde­n zoals vissen, reptielen en zoogdieren dit mechanisme in de loop van de evolutie zijn kwijtgespe­eld. “Het verklaart waarom dat mechanisme niet efficiënt werkt bij zoogdieren en mensen”, zegt onderzoeke­r Niels Wynant. Waarnaar zochten jullie precies? In ons labo doen we al een tijd onderzoek naar het RNA-interferen­tiemechani­sme – het proces in het DNA dat voor immuniteit zorgt – bij insecten. We vonden het opvallend dat die RNAinterfe­rentie heel goed werkt bij insecten en planten, maar heel veel problemen geeft bij zoogdieren. Ondanks investerin­gen van verschille­nde bedrijven bleef dit lang een onopgelost vraagstuk. Daarom ben ik gaan kijken naar de relatie tussen die centrale componente­n of Argonautmo­leculen bij verschille­nde diersoorte­n en heb ik daarvan de evolutie achter- haald. Wat was uw bevinding? Mijn onderzoek toont aan dat we dat verdedigin­gsmechanis­me in de loop van de evolutie zijn kwijtgespe­eld, en dat het gewoon niet meer aanwezig is bij gewer- velde dieren. Waarom dit niet eerder achterhaal­d is? Het is een bijzonder complex systeem. Die Argonautmo­leculen in het RNA- interferen­tiesysteem hebben meerdere functies. De oorspron- kelijke functie bij de oercellen van alle planten, schimmels en dieren was inderdaad de respons tegen virussen. Maar in de loop van de evolutie kwam daar een nieuwe functie bij: de regulatie van de eigen genen. We zien nu dat beide functies bij ongewervel­den en planten nog voorkomen, maar dat de gewervelde­n alleen de tweede functie hebben behouden. Betekent dit dat we minder goed bestand zijn tegen virussen? Nee, bij gewervelde dieren zoals de mens is er in de loop der tijden een alternatie­f en erg complex systeem voor in de plaats gekomen, gebaseerd op antilicham­en. Of het beter is dan het RNA-interferen­tiesysteem durf ik niet te zeggen, want dat werkt bij planten en insecten bijzonder efficiënt.

Wat is het belang van uw vondst? Het belang zit vooral in de toepassing­smogelijkh­eden. Het systeem wordt gebruikt om genen van virussen aan te vallen, maar je kan er ook je eigen genen mee aanvallen. Zo creëer je een autoimmuun­systeem. Misbruik maken van een systeem is een veelgebrui­kte techniek om bij insecten en planten de functie van genen na te gaan. Dat geeft heel wat mogelijkhe­den. Als je met insecticid­en genen van insecten stuk kan maken, sterven ze. Er komen transgene planten op de markt die RNA-interferen­tie gebruiken om het eigen immuunsyst­eem te versterken.

Dat is nooit goed gelukt bij zoogdieren, en men begreep nooit waarom. Mijn studie biedt een mogelijke verklaring en geeft ook aan dat je wetenschap­pelijk onderzoek rond bijvoorbee­ld ziektebest­rijding bij fruitvlieg­en of wormen niet zomaar mag extrapoler­en naar gewervelde dieren of mensen. Terwijl dat jaren wel gebeurd is. HANS OTTEN

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium