Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schabouwel­ijk

-

Voor het zesde jaar op rij staat het lelijkste gebouw van Groot-Brittannië in hoofdstad Londen. Nova Victoria (foto 1), in de wijk rond Victoria Station, is een driehoekig gebouw van achttien verdieping­en dat opvalt door zijn enorme glaspartij­en en rode façade. De jury van de jaarlijkse Carbuncle Cup – wat zoveel betekent als ‘steenpuist’ – van Building Design Magazine noemt het gebouw met een prijskaart­je van 415 miljoen euro “een aanval op al je zintuigen”. Schabouwel­ijk of niet, ook over deze gebouwen zijn de meningen verdeeld:

2. Torre Agbar, ook wel de fallus van Barcelona genoemd.

3. De Chang Building in Bangkok. Niet toevallig betekent chang ‘olifant’ in het Thais.

4. Het Inntel Hotel Zaandam in Amsterdam, een toren van huisjes.

5. Het sociale woningblok El Mirador de Sanchinarr­o in Madrid; niet meteen de Luchtbal. 6. Het ontwerp van de Fang Yuan Mansion in Shanghai is gebaseerd op een oude Chinese munt.

CNN en The Guardian zetten het in hun top tien van lelijkste gebouwen, 7. Het Longaberge­r Home Office in Newark (VS). Volgens critici lijkt het “alsof Roodkapje haar picknickma­nd is vergeten”. 8. De Selfridges Bullring in Birmingham, een shopping center dat eruitziet als een bionische slak. 9. Het Experience Music Project museum in Seattle (VS) is onder meer gewijd aan sciencefic­tion. Tiens.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium