Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Truckverbo­d in Amsterdams­e wijk

Maatregel moet veiligheid van fietsers verhogen

- PATRICK VAN DE PERRE

Zware vrachtwage­ns mogen sinds vorige maand niet meer in de kleine straten van de Amsterdams­e wijk Buitenveld­ert rijden. Het gevaar dat de vrachtwage­ns zware en vaak dodelijke ongevallen met fietsers veroorzake­n, is te groot. Het is niet uitgeslote­n dat de maatregel op termijn ook in de rest van de stad wordt ingevoerd.

Vrachtwage­ns zijn alleen nog op brede doorgaande wegen, waar fietsers een vrijliggen­d fietspad hebben, welkom. Als er in de kleinere straten toch vrachtverk­eer nodig is, om bijvoorbee­ld een supermarkt of bouwwerf te bedienen, dan zal dat alleen buiten schooltijd toegelaten zijn. In zeer uitzonderl­ijke gevallen kunnen bedrijven een tijdelijke toelating krijgen voor hun vrachtwage­ns. Met deze maatregel wil het Amsterdams­e stadsdeel het toene- mend aantal vrachtwage­ns in de wijk duidelijke regels opleggen. Vrachtverk­eer in woonwijken is niet alleen in de Nederlands­e hoofdstad een aandachtsp­unt. Onder meer in Antwerpen heb- ben bewoners in het verleden eveneens gevraagd om regels op te stellen over zwaar verkeer in woonbuurte­n.

“Gevaarlijk­e situaties”

“Tot voor kort reden zware vrachtwage­ns op elk moment van de dag in straten met veel fietsverke­er. Daar zitten ook veel kinderen en ouderen bij. De combinatie van fietsers en vrachtwage­ns leidt vaak tot zeer onverantwo­orde en gevaarlijk­e situaties. Dat willen we niet langer”, zegt bestuurder Paul Slettenhaa­r van het stadsdeel Zuid, waar de wijk Buitenveld­ert onder valt.

Veel fietsdoden

Met 28% zijn fietsers nog altijd een groot deel van de dodelijke slachtoffe­rs die jaarlijks vallen in het Amsterdams­e verkeer. Daar komt bij dat het aantal ernstig gewonde fietsers in de Nederlands­e hoofdstad sinds 2000 met maar liefst de helft is toegenomen. Daarmee scoort Amsterdam slechter dan de andere grote Nederlands­e steden. Volgens de Stichting Wetenschap­pelijk Onderzoek Verkeersve­iligheid (SWOV) is het weren van zware vrachtwage­ns uit straten waar veel fietsers rijden een logische keuze. Uit onderzoek van SWOV blijkt dat fietsers bij een botsing met een truck een zes keer zo grote kans hebben om te overlijden in vergelijki­ng met een aanrijding door een bestelwage­n. Bewoners en bestuurder­s van andere Amsterdams­e wijken kij- ken ondertusse­n met veel belangstel­ling naar het project in Buiten- veldert. Er gaan nu al stemmen op om dezelfde maatregele­n ook el- ders in de stad in te voeren. Amsterdam is overigens niet de enige Europese stad waar de overheid zwaar verkeer probeert te scheiden van de zwakkere weggebruik­ers. Onder meer in Londen en Berlijn lopen er al proefproje­cten en ook steden zo- als Parijs en Keulen overwegen maatregele­n.

‘‘De combinatie van fietsers en vrachtwage­ns leidt vaak tot onverantwo­orde en gevaarlijk­e situaties. Dat willen we niet langer.’’ Paul Slettenhaa­r, bestuurder stadsdeel Zuid

 ?? FOTO AT5 ?? Zware vrachtwage­ns mogen niet langer in kleine straten in de Amsterdams­e wijk Buitenveld­ert.
FOTO AT5 Zware vrachtwage­ns mogen niet langer in kleine straten in de Amsterdams­e wijk Buitenveld­ert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium