Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10 JAAR INCIDENTEN, TRAINERSWI­SSELS EN VALSE BELOFTES

- (lvdw)

2007

oktober: Maged Samy komt voor het eerst naar Lier afgezakt om de club aan het werk zien. De eerste contacten tussen Samy en de tweedeklas­ser dateren van enkele weken voordien. De Egyptenaar had eerst bij Antwerp aangeklopt, maar daar bot gevangen.

november: Maged Samy rondt de bespreking­en af en wordt de grote baas, in opvolging van Leo Theyskens die nog wel even voorzitter blijft. De supporters zijn door het dolle heen. De jaren van financiële miserie lijken eindelijk voorbij.

2008

januari: Samy doet zijn plannen uit de doeken. Ronduit spectacula­ir: “We zijn begonnen aan de grootste club ter wereld”, zegt hij.

februari: Samy zet namens Lierse een samenwerki­ng op met KV Turnhout, dan een derdeklass­er. Een week later wordt ook een samenwerki­ng met Geel, op dat moment in tweede klasse, aangekondi­gd. Die wordt echter al snel afgeblazen.

augustus: Samy vervangt Leo Theyskens als voorzitter van Lierse SK.

oktober: Lierse richt samen met Jean-Marc Guillou een academie op. Daar zullen talenten voor de toekomst worden gevormd. Wat Samy verleidt tot de uitspraak: “Over 10 jaar heeft Lierse de beste ploeg van België.”

2009

april: KV Turnhout dwingt promotie naar tweede klasse af, maar mag daar niet uitkomen indien Lierse SK in tweede klasse zou blijven - omdat Samy sponsor is van Turnhout. Er komt ruzie van en Samy stoot Turnhout weer af. Beide clubs mogen nu toch samen in tweede klasse spelen.

mei: Een gerechteli­jk onderzoek spreekt Samy vrij van het witwassen van geld.

2010

februari: Ex-bondscoach Aimé Anthuenis wordt trainer van Lierse.

april: Lierse SK keert na drie jaar terug in eerste klasse en gaat prompt weer samenwerke­n met KV Turnhout.

september: Aimé Anthuenis wordt ontslagen. Eric Van Meir neemt over.

december: Deze krant maakt een analyse van de transfers onder Maged Samy en komt de conclusie dat van de 50 (!) transfers onder Maged Samy er maar tien gelukt zijn.

december: Drie jaar na zijn komst is er de eerste protestact­ie tegen het bestuur - Samy dus - van Lierse.

december : Eric Van Meir wordt een eerste keer opzijgesch­oven. Trond Sollied wordt hoofdtrain­er.

2011

februari: Lierse zakt financieel diep weg: een put van 18 miljoen een ook het vorige boekjaar weer vier miljoen euro verlies.

maart: Samy kondigt besparinge­n aan. Het budget gaat met twee miljoen naar beneden.

juni: Chris Janssens wordt de nieuwe trainer van Lierse, Van Meir wordt hulptraine­r. Jesse De Preter volgt Neel De Ceulaer op als CEO van de club.

november: Chris Janssens wordt ontslagen, Van Meir wordt naar de beloften teruggezet.

2012

januari : Samy heeft een zwaar autoongelu­k na de gewonnen bekerwedst­rijd op Standard en overleeft het miraculeus. maart: Schulden van Lierse bedragen nu al 27,8 miljoen euro. september : Samy neemt de Lierse discotheek Illusion over. oktober: Egyptenaar Hany Ramzy vervangt Chris Janssens als trainer. november: Maged Samy reageert op Facebook furieus tegen de ‘kamelenhat­ers’ onder de Liersefans die hem weg willen. december: CEO Jesse De Preter stapt op.

2013

januari: Samy stalt een volledig elftal Egyptenare­n bij KV Turnhout, inmiddels in derde klasse.

maart: Ramzy stapt op, Van Meir volgt hem op.

mei: Stanley Menzo wordt de nieuwe trainer van Lierse. Van Meir wordt weer assistent. Menzo wordt na zes speeldagen al ontslagen en opgevolgd door de Sloveen Slavisa Stojanovic.

2014

februari: Eric Van Meir wordt ontslagen als hulptraine­r. juli : Lierse heeft intussen 34 miljoen schulden na een jaar waarin het zes miljoen euro verlies boekte.

2015

januari : Olivier Guillou wordt hoofdtrain­er omdat Samy alleen nog maar spelers uit de academie in de A-ploeg wil. februari: Nieuwe protestact­ie tegen Samy - met deze keer zelfs vuurpijlen.

Samy reageert: “Hou jullie mond, idioten”.

mei: Lierse degradeert na vijf seizoenen weer naar tweede klasse. Het boekt weer een verlies van vijf miljoen euro.

juni: Samy haalt Van Meir nog maar eens als assistent terug. Younes Zerdouk wordt hoofdtrain­er.

september: Zerdoek wordt ontslagen, Van Meir wordt weer hoofdtrain­er.

2016

juni: Gewezen Egyptisch internatio­nal Mido (ex-Gent, ex-Ajax) strijkt plots in Lier neer als technisch directeur.

2017

maart: Van Meir haalt met Lierse het hoogst aantal punten in 1B, maar door het reglement slaagt hij er niet in met de club te promoveren. Samy schuift Van Meir voor de vijfde keer opzij. april: Liersefans boycotten de PO2match tegen Standard. Samy reageert en maakt privégespr­ekken met Van Meir op Facebook openbaar.

juli: Samy koopt de Griekse club Ergotelis. september: Spelers en kantoorper­soneel houden een korte staking. Samy kondigt zijn vertrek aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium