Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen Kums? Spelers worden genoeg betaald om zich te bewijzen op training”

Anderlecht­coach René Weiler verdedigt zijn betwiste keuzes na nipte zege

- Kums op tribune Geen Sels, wel Boeckx Geen Kara, wel Deschacht Najar in de basis

Ja, Anderlecht moet dinsdag bidden dat Bayern-spits Lewandowsk­i niet wakker is, maar de nipte 3-2 zege tegen Lokeren vermeed wel de crisis in België. René Weiler speelde hoog spel door toptransfe­rs als Kums, Beric en Sels op de tribune te zetten, maar het nekte hem niet. Achteraf verdedigde Weiler fel zijn keuzes. Kums moet alleszins vrezen dat hij ook tegen Bayern zal moeten toekijken.

Een Anderlecht-speler vorige week: De coach begrijpen? Doe geen moeite. Wij begrijpen hem ook niet . Het schokeffec­t dat Weiler voor ogen had met de niet-selectie van Kums miste zijn effect, maar Teo hield zijn coach overeind. “Ach, elke coach neemt risico’s”, stelde Weiler achteraf. “Het is mijn job om keuzes te maken. Soms keuzes die mensen niet begrijpen en dan zeggen jullie: hij heeft gewonnen het waren goeie keuzes. Of hij verloor, wat heeft hij nu gedaan. Maar zo zie ik het niet. Ik denk dat ik eerlijk en objectief ben. Op moment dat ik de keuze maak zijn het voor mij altijd goeie keuzes.” Het botert niet tussen Weiler en Kums. De middenveld­er is een strateeg die geduldig wil opbouwen. Zeker in de tweede helft toen Anderlecht gisteren pressingsv­oetbal speelde had Kums er niet in gepast. Hij keek met lede ogen toe; “Ik koos vandaag voor de beste 18 spelers”, vervolgde Weiler. “Kums toonde hier nog niet wat hij kan en wat iedereen van hem verwacht. Neen, er is geen probleem Kums. Kijk in de media zijn er altijd spelers die meer worden beschermd en anderen die meer worden bekritisee­rd. Dat kan ik niet veranderen, maar ik ben gewoon niet tevreden met Kums zijn prestaties. Hij heeft nochtans de kwaliteite­n om in de ploeg te komen, maar hij zal het net als alle andere spelers moeten bewijzen op training. Daarvoor zijn de jongens dik genoeg betaald. Daarnaast kijk ik ook naar het gedrag en het samenspel met de ploegmaats. Dan hak ik knopen door. Of Kums bij de 18 zal zijn voor Bayern? Misschien verandert mijn idee voor de volgende selectie als hij alles geeft.” Opvallend tegen Lokeren koos Weiler op Onyekuru na voor 10 spelers met wie hij vorig jaar de titel pakte. Dus Boeckx in de goal en geen Sels. Boeckx ging niet vrijuit bij de 1-2, maar keepte voor de rest ijzersterk. “Frank had zijn verdienste van vorig jaar en deed het opnieuw goed. Anderlecht heeft opnieuw het geluk om over twee sterke keepers te beschikken. Ja, Sels begint dinsdag zeker tegen Bayern. Of ik weer zal kiezen voor een Belgische en een Europese keeper zoals vorig jaar? Dat kan, maar het is nog geen uitgemaakt­e zaak. De verrassing was misschien wel Olivier Deschacht die in de ploeg kwam omdat Kara te laat terugkeerd­e uit Afrika. Mogelijk blijft de veteraan staan tegen Bayern. Niet alleen verdedigde Ollie sterk, hij pushte zijn team ook naar voren. Bovendien is Kara ook lichtgeble­sseerd.

“Kara was niet disciplina­ir geschorst”, gaf Weiler nog mee. “Door zijn late terugkeer had hij geen ideale voorbereid­ing op deze match en hij sukkelt ook met de adductoren. Morgen (vandaag, nvdr) nemen we een radiografi­e en zien we of Bayern in het gedrang komt. Daarnaast was ik tevreden van Deschacht. Het was ook mijn beslissing om Ollie hier nog een seizoen te houden, want met zijn ervaring is hij zeker nog van waarde. Hij loopt hier niet om ons aantal Belgen aan te dikken.”

Najar speelde zijn eerste match in vijf maanden en moest er meteen staan, want voor hem zwalpte Bruno. Na dik 60 minuten werd hij wel vervangen. “Eigenlijk wilde Najar niet spelen. Hij had maar één weekje voluit getraind en wilde geen risico’s nemen. Ik overtuigde hem om toch te beginnen, maar aan de rust gaf Andy aan dat hij het geen hele match ging volhouden. Dat betekent niet dat hij onzeker is voor Bayern.”

Wel Teo/Harbaoui, geen Beric

Net zoals vorig jaar redde Teodorczyk het vel van Weiler. Vooral in de tweede helft met de zwoegende Harbaoui naast zich zagen we flitsen van de oude, beslissend­e Teo terug. In de eerste helft was de Pool nochtans niet veel waard. “Teo toonde net als de hele ploeg de goeie mentalitei­t en met Harbaoui naast hem hadden we veel présence in de box”, besloot Weiler. “Ik wist dat we nog zouden winnen als die 2-2 viel. Of ik met Beric niet nog een goalgetter heb? De nieuwkomer­s hebben hier één week getraind. Ik vond het aangewezen om Beric, net als verdediger Josué, eerst even te laten toekijken hoe het spel en het niveau in België is. Dan weten ze wat hen te wachten staat. Of we nu klaar zijn voor Bayern? Dat zullen we dinsdag zien, hé.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kums in de tribune. Teodorczyk bezorgde Anderlecht in de slotminute­n de zege en krijgt een knuffel van Weiler.
FOTO PHOTO NEWS Kums in de tribune. Teodorczyk bezorgde Anderlecht in de slotminute­n de zege en krijgt een knuffel van Weiler.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium