Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De aanhouder wint (eindelijk!)

23ste aanval van Thomas De Gendt dit seizoen levert dan toch ritzege op

-

De aanhouder wint. Wat dit jaar in de Tour niet lukte, ondanks een dozijn pogingen, presteerde Thomas De Gendt (30) wel in de Vuelta. In Gijon versloeg hij zowaar acht renners in de spurt, meteen de vierde zege voor Lotto-Soudal. De Gendt heeft nu in elke grote ronde een rit gewonnen. “Dat was mijn grote doel in mijn carrière, maar ik ga nu niet stoppen hoor.”

Marc Sergeant kan het niet geloven, na twee keer de Pool Tomasz Marczynski en donderdag Sander Armée, was het gisteren de beurt aan Thomas De Gendt om voor een feestje te zorgen bij Lotto-Soudal. “Moet die Vuelta zondag echt stoppen, kunnen ze niet snel nog wat ritten erbij doen? Want dit mag blijven duren”, zegt de ploegmanag­er. “Na de Tour ging De Gendt op stage in Spanje. Toen ik hem daar sprak zei hij: de benen zijn nog moe van de Tour, maar het komt wel goed in die laatste week. Ongeloofli­jke gast hé.” En of het goed kwam. De Gendt zat mee in vlucht van negentien renners, met o.a. ook Floris De Tier, Laurens De Vreese, Edward Theuns en Kenneth Vanbilsen. In de slotfase reed hij met vier medeachter­volgers de kloof dicht op het viertal Bardet, Costa, Roche en Garcia, die op de slotklim waren weggereden. In de spurt gaf hij iedereen het nakijken.

“Ik geloofde niet echt in mijn kansen”, zei De Gendt. “Die slotklim was te zwaar voor mij. Acht kilometer klimmen stond in het roadbook, maar die Spanjaarde­n moeten leren tellen. Het was gewoon 2 km aan 12 %. Maar gelukkig zaten er een paar echte rouleurs, zoals Jungels, bij de achtervolg­ers en kwamen we terug. Ik heb dan de spurt van mijn leven gereden. Ik heb een goede spurt in de benen hoor, maar niemand weet dat omdat ik altijd alleen aankom.”

Nieuwe moed

De zege van Sander Armée donderdag gaf De Gendt nieuwe moed. “Na die eerste zege van onze Pool viel de druk weg bij het team”, zegt De Gendt. “En omdat we geen kopman hadden, door het uitvallen van Valls voor de Vuelta, kreeg iedereen de vrijheid. Ook Sander heeft daarvan geprofitee­rd. Toen hij won dacht ik: morgen ga ik nog eens mijn kans wagen.”

Blijven proberen, het is het motto van De Gendt. “Het was de 23ste keer dit seizoen dat ik in de aanval reed, het is gewoon mijn enige kans om te winnen. En je moet toch de afstand afleggen, dan is het beter dat je vooraan zit. Als je moet lossen, dan kan je de rest van de etappe het rustiger aan doen.” Na bijna de helft van de Tour in de aanval te hebben gereden, nog zo sterk presteren in de slotweek van een zware Vuelta, dat is weinigen gegeven.

“Het is simpel, je moet er blijven in geloven”, zegt De Gendt. “Je weet dat de kans dat het niet lukt veel groter is dan dat het wel lukt. Maar ik heb nu toch al elf zeges behaald, waarvan negen in de WorldTour. Hoeveel renners kunnen dat zeggen? En ik won dit seizoen ook al een rit in de Dauphiné en reed vijf dagen in de leiderstru­i.” In elke grote ronde heeft Thomas De Gendt nu al toegeslage­n: een rit in de Giro op de Stelvio (2012), eentje op de Mont Ventoux in de

Tour vorig jaar en nu dus in de Vuelta. “Dit was echt een doel in mijn carrière. Na mijn zege in de Giro is dit in mijn hoofd beginnen broeden. Maar ik had nooit gedacht dat die droom dit jaar al zou uitkomen. Ik heb mezelf verrast, maar ik hou van verrassing­en. Ik wil nog enkele jaren koersen, dus ga ik proberen dat kunstje nog eens over te doen.” Te beginnen vandaag op de Angliru?

“Neen, laat Froome en co het maar uitvechten. Ik ga mij achteraan zetten en hopen heelhuids aan te komen, net als wellicht de rest van het peloton zonder klassement­sambities. Het is genoeg geweest.”

Invaller voor Vermote

De Gendt is reserve in de WK-ploeg van Kevin De Weert. “Vermote kreeg de voorkeur, ik begrijp die keuze. Alleen als hij mocht uitvallen, zal ik hem vervangen. Het is om op kop te rijden, niet om in de vlucht te zitten. Maar het bobijntje is stilaan af. Ik moet met de ploeg alles nog eens bekijken, maar wellicht zal ik na de Vuelta een rustpauze inlassen om dan de Ronde van Guangxi (19-24 oktober, red.) te rijden. Ik zal die rittenkoer­s in China meer opvatten als training voor 2018. Het is een mooie streek, het zal niet zijn zoals in de Ronde van Peking waar je in de smog rijdt. Dus ga ik genieten van het landschap en in vakantiemo­dus in het peloton blijven. Ik heb genoeg aangevalle­n, of niet soms?”

WERNER BOURLEZ

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Eindeloos proberen levert eindelijk resultaat op voor Thomas De Gendt.
FOTO PHOTO NEWS Eindeloos proberen levert eindelijk resultaat op voor Thomas De Gendt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium