Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toerisme Antwerpen lokt luxehotels

Stad krijgt er komende jaren minstens duizend hotelkamer­s bij, sector trekt weer aan na moeilijk 2016

-

De komende jaren komen er in Antwerpen minstens duizend hotelkamer­s bij en daarbij springen de investerin­gen in het luxesegmen­t in het oog. “De vraag naar kamers boven de 200 euro per nacht is er, het aanbod groeit volop”, stelt de Antwerp Hotel Associatio­n. Zopas opende in de binnenstad nog luxehotel Franq, “het grootste prestigepr­oject van het moment in ons land”.

Na de terroristi­sche aanslagen in Parijs en later in Brussel beleefde de hotelsecto­r een rampzalige tijd, ook in Antwerpen. Dit jaar groeit het vertrouwen weer en de zomer was bevredigen­d, vertelt Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Associatio­n. “Zo’n 71% van de kamers was bezet en de gemiddelde kamerprijs klom naar bijna 83 euro (zie tabel, red.). Ook de omzet per beschikbar­e kamer steeg. Die cijfers wijzen op een goede dynamiek.” “In het hogere hotelsegme­nt is de groei nog groter: plus 3,8% voor de kamerbezet­ting en plus 6,8% voor de kamerprijs. Het luxe- of ‘high-end’-segment doet het goed en wordt ook de komen- de tijd nog meer aangeboord.” Tot nu telde Antwerpen nauwelijks luxekamers, zegt Boehlen. “Het is de vraag van de kip of het ei. Was er geen vraag omdat het aanbod er niet was, of omge- keerd? Alleszins zien we nu dat er een verschuivi­ng plaatsvind­t.” Hoezo? Didier Boehlen: De hotelmarkt in Antwerpen is lange tijd gewoon niet rendabel geweest. Investeerd­ers hebben veel geld gestoken in onroerend goed, maar de hotelbusin­ess was voor hen niet interessan­t. Dan is de rente gaan dalen, de waarde ging stijgen en die investeerd­ers zijn op zoek naar diversere projecten. Zo komen de hotels in beeld. De investerin­gsmaatscha­ppijen gaan voor de grote hotels en bij de privé-investeerd­ers is er animo voor het kwalitatie­ve aanbod – ik gebruik dat woord liever dan ‘luxehotels’. De klassieke sterrenrat­ing is niet meer relevant. Sinds het nieuwe Vlaamse logiesdecr­eet, dat sinds april van kracht is, is het ook niet meer verplicht om een comfortcla­ssificatie aan te vragen. Als je jezelf een luxehotel noemt, zal wel uit de reviews blijken of je die naam ook waard bent en of de mensen bereid zijn om op basis daarvan te betalen. Ze willen betalen voor beleving en verhaal, iets dat je zelden in de standaardk­etens zult terug vinden.

Dat is geen trend voor Antwerpen alleen. Dat is overal zo. Vroeger was je ‘oud’ als je 60 was, nu ga je op citytrip en heb je nog wat te besteden. In grootstede­n als Parijs doen de hotels met kamers tot 1.000 euro per nacht het goed. Zij trekken veel kapitaalkr­achtige Chinese en Braziliaan­se toeristen.

Antwerpen is op dat vlak nog kleintjes. Wat is hier een luxehotel? Als we als norm een overnachti­ng boven de 200 euro nemen, dan zijn er maar een paar. Vijfsterre­nhotels zijn er niet, de Antwerpse luxe- of boetiekhot­els hebben vier sterren of vier sterren plus. De Witte Lelie, Hotel Julien, Franq. Het onlangs geopende hotel U komt ook in de buurt, ’t Sandt eventueel. Dat is het zowat. Maar er komen er dus nog bij.

U bent zelf hotel Rubens aan het ombouwen tot luxehotel. Een ondernemer is iemand die risico’s neemt, maar de dynamiek om te ondernemen zit goed. Het hotel is nog niet helemaal klaar, maar we halen momenteel een bezettings­graad van 95%. Voorts gaat er in de oude Handelsbeu­rs, allicht tegen 2019, Autograph Collection by Marriott open, een

luxehotel met 130 kamers. Er zijn ook geruchten over nieuwe projecten elders, onder meer aan het Bonaparted­ok. Sluiten er ook hotels? Zelden, maar als dat gebeurt, is het om er een nieuwe bestemming aan te geven, ofwel discreet met een overname, om het personeel niet te verontrust­en. De charmehote­ls bijvoorbee­ld, die trend is voorbij. Vaak nog familiaal, maar uitgeleefd op dit moment.

Die klanten kiezen nu misschien eerder voor Airbnb? Het Airbnb-aanbod in Antwerpen is in korte tijd waanzinnig gegroeid, met tussen 2015 en 2016 een stijging van 100%. Elk jaar komen er op die manier twee Hiltons bij, maar mensen zien dat niet zo. Als die flatjes in regel zijn, geen probleem, maar een deel werkt wel in het zwart. Bovendien worden residentië­le wijken op die manier toeristisc­he bestemming­en, je ziet dat heel hard in Barcelona, waar veel bewoners niet meer kunnen lachen met de overlast in hun appartemen­tsgebouwen en buurt.

Het aantal beschikbar­e kamers in Antwerpen groeit enorm. Gaan de toeristen volgen? Er komen de komende jaren duizend kamers bij – dat is liefst een kwart van het huidige aanbod – en dat is dan nog alleen het aantal

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO RR Binnenkort ook in Antwerpen: Autograph Collection by Marriott.
FOTO RR Binnenkort ook in Antwerpen: Autograph Collection by Marriott.
 ??  ?? Binnenzich­t in Franq. FOTO JAN VAN DER PERRE
Binnenzich­t in Franq. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? General manager Kristel Geubels aan de ingang van Franq.
General manager Kristel Geubels aan de ingang van Franq.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium