Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pensioenen: zo zit het (help!)

Regering in verwoede worsteling om vergrijzin­gskosten onder controle te

- DIRK HENDRIKX

De regering heeft zich verslikt in twee pensioenma­atregelen voor wie op latere leeftijd werkloos wordt, de socialisti­sche vakbond gaat staken tegen onder meer de afbouw van de ambtenaren­pensioenen en de regering moet lastige knopen doorhakken rond zware beroepen en pensioenen op punten. De pensioenen worden stilaan een zwart, energie naar zich toe zuigend gat in de Wetstraat.

Als een donkere wolk hangen boven elke pensioendi­scussie de toenemende vergrijzin­gskosten. Anders gezegd: de extra miljarden die de belastingb­etaler zal moeten betalen in de komende jaren om de groei- ende groep gepensione­erden te betalen. Jaar na jaar, elke keer weer een serieuze extra post op de begroting (zie tabel). Het pensioendo­ssier is zeer ingewikkel­d. “Alleen al de wetgeving over ambtenaren­pensioenen op de website van de Federale Pensioendi­enst telt 1.500 bladzijden”, zegt hoogleraar Ria Janvier, pensioensp­ecialiste aan de Universite­it Antwerpen. Zij helpt ons door de bomen het bos te zien. Een beknopt overzicht.

1. VERHOFSTAD­T EN DI RUPO ZIJN BEGONNEN

Vroeger konden we massaal vervroegd met pensioen of brugpensio­en gaan en werken voor de staat stond garant voor een vaste benoeming. De regering-Verhofstad­t II (2003-2007) probeerde met het Generatiep­act als eerste het tij te keren, concreet vooral door de leeftijden voor brugpensio­enen op te trekken. Onder de regering-Di Rupo (2011-2014) waren de maatregele­n al ingrijpend­er. Beroepsgro­epen zoals professore­n, magistrate­n en gouverneur­s, die voorheen al na een beperkt aantal jaren zeker waren

van een volledig (en hoog) pensioen, moesten inboeten.

2. REGERINGMI­CHEL GAAT VAN 65 NAAR 67 JAAR

De regering-Michel (20142019) voerde verschille­nde verregaand­e ingrepen door: - De pensioenle­eftijd wordt opgetrokke­n tot 66 jaar in 2025 en 67 in 2030. - De algemene regel vanaf 2019 is dat je op zijn vroegst op pensioen kunt vanaf 63 jaar en na een loopbaan van 42 jaar. - De brugpensio­enregeling is opnieuw verstrengd, al wordt er nogal warm en koud geblazen. - Ambtenaren mogen hun studiejare­n niet meer meetellen om vervroegd op pensioen te kunnen gaan. Die studiejare­n zullen ze ook niet meer gratis en volledig meegereken­d krijgen voor hun pensioenbe­drag. - Er komt een overgangsr­egeling voor iedereen om studiejare­n te ‘regularise­ren’: tegen betaling tellen ze dan mee voor je pensioen. Gedurende drie jaar zal dat, zeker voor de ouderen onder ons, tegen een gunsttarie­f kunnen.

- Wie als personeels­lid in overheidsd­ienst met een gewone arbeidsove­reenkomst was aangeworve­n (de ‘contractue­len’) en daarna vast benoemd wordt (de ‘statutaire­n’), kon tot hiertoe die contractue­le jaren inbrengen als jaren die meetellen voor het ambtenaren­pensioen, wat een behoorlijk voordelige regeling was. Ook dit zal stoppen.

3. TWEE KNELPUNTEN ROND OUDERE WERKNEMERS

In twee regelingen die oudere werknemers behoorlijk zwaar kunnen treffen, heeft de regering zich danig verslikt.

- Bij vijftigplu­ssers die werkloos of in brugpensio­en zijn, zou het pensioen na meer dan één jaar werklooshe­id niet meer berekend worden op het loon dat ze daarvoor hadden, maar op een soort van minimumloo­n, dat uiteraard veel lager ligt. - Wie al onder de twintig jaar begon te werken en boven de 45 jaar loopbaan uitkomt, maar op het einde wel werkloos of op brugpensio­en is, zou ook pensioen verliezen. Dit verschil zou tot 100 euro per maand kunnen oplopen. Over beide voornemens is sinds een week grote onduidelij­kheid ontstaan. Zeker de eerste maatregel zal het wel niet meer halen, nu Open Vld de kar keerde. De redenering achter de maatregele­n was dat werken beloond moet worden. De aanleiding was het verhaal van een vrouw die heel haar leven zelfstandi­ge was geweest en die minder pensioen kreeg dan een vriendin die heel haar leven werkloos was geweest. Professor Ria Janvier: “Het leek mij eerst nogal opgeklopt. Wie is er nu heel zijn leven werkloos? Dan moeten de RVA of nu de VDAB toch al lang hebben ingegrepen? Ik heb de cijfers opgevraagd bij de RVA en ze zijn ontstellen­d. Zo waren in maart van dit jaar meer dan 10.000 mensen langer dan twintig jaar werkloos. Het gaat dan echt om mensen die geacht worden nog werk te zoeken. Kijk je naar al degenen die langer dan tien jaar werkloos zijn, dan kom je aan bijna 40.000 mensen. Daar zal zeker wat aan te doen zijn, maar dit lijkt me een probleem dat een oplossing verdient in het stelsel van de werklooshe­id, niet in de pensioenen.”

4. HET EINDE VAN DE VASTE BENOEMING

In het Zomerakkoo­rd heeft de federale regering beslist om geen nieuwe vaste benoeminge­n meer te doen op federaal niveau. De vaste ambtenaar met zijn hoger pensioen is daarmee een uitdovend ras (al zal dat uitdoven nog lang duren). Voor onder meer politie en magistratu­ur (de ‘gezagsfunc­ties’) wordt een uitzonderi­ng gemaakt. Op Vlaams en lokaal niveau bestaat er al langer een trend om met gewone contracten te werken. Opmerkelij­k: in Wallonië is de door de PS gestuurde overheid de vaste benoeming officieel blijven stimuleren, maar in werkelijkh­eid is het aantal definitief benoemden bij het Waalse gewest op lokaal niveau met 31% nog lager dan in Vlaanderen (38%) en Brussel (39%). Bij de stad Antwerpen, het Havenbedri­jf en de provincie gebeuren ook geen vaste benoeminge­n meer. Dat de stad Gent onlangs nog meer dan vijfhonder­d contractue­len een vaste benoeming wilde geven, heeft volgens Ria Janvier te maken met de maatregel dat contractue­le jaren vanaf 1 december niet meer worden omgezet in ambtenaren­jaren. “Ze wilden dat kennelijk nog snel daarvóór doen. Minister Homans heeft het tegengehou­den omdat de benoeminge­n discrimine­rend waren tegenover mogelijke externe kandidaten die geen kans hadden gekregen om te solliciter­en.” De regering werkt een regeling uit om contractue­le ambtenaren een aanvullend pensioen te bezorgen (75% van de werknemers heeft via zijn werkgever een aanvullend pensioen). Voor federale ambtenaren wordt begonnen met een maandelijk­s op te bouwen spaarpot van 3% van hun loon, betaald door de overheid. “Het is niet veel, maar het is een begin”, zegt Ria Janvier.

5. IS STUKADOOR EEN ZWAAR BEROEP?

Nu de pensioenle­eftijden worden opgetrokke­n, vinden de vakbonden dat er voor de zware beroepen gunstmaatr­egelen moeten komen. Zo is iedereen, ook de werkgevers, het erover eens dat wie nachtwerk doet, vroeger moet kunnen stoppen. Maar daar houdt de eensgezind­heid op. Werk kan zwaar zijn omdat het fysiek belastend is, zoals in de bouw, omdat het gevaarlijk is, zoals voor hoogtewerk­ers, omdat het mentaal slopend is, zoals voor psychiatri­sch verplegers, maar mogelijk ook voor mensen in het onderwijs, of vanwege de werkorgani­satie, zoals bij nacht- en weekendwer­k. In Nederland woedt dezelfde discussie. Daar wordt bijvoorbee­ld aangevoerd dat van de stukadoors maar een derde de pensioenle­eftijd haalt zonder ziekte- of invalidite­itsverlof. Dat moet dus wel een zwaar beroep zijn. “Dat kan, maar kijk je bijvoorbee­ld naar de levensverw­achting, dan zie je dat leerkracht­en van alle ambtenaren het langst leven. Wil dat iets zeggen?”, werpt Ria Janvier op. Samenhange­nd hiermee wil de regering een pensioen met punten uitwerken. Per jaar krijg je een punt, een zwaar beroep krijgt iets meer en je zou dan ook deeltijds met pensioen kunnen gaan. “Maar dit belooft nog een heel ingewikkel­de en beladen discussie te worden”, zegt Janvier.

6. DE FACTUUR

Volgens een berekening van Unizo zullen we tegen 2040 omgerekend in euro’s van vandaag 10 miljard euro extra moeten vinden om de lopende pensioenen te betalen. Ter vergelijki­ng: de regering heeft nu al alle moeite van de wereld om tegen volgend jaar 2,7 miljard euro te besparen.

 ??  ?? Ria Janvier, hoogleraar gespeciali­seerd in pensioenen aan de Universite­it Antwerpen. FOTO JAN VAN DER PERRE
Ria Janvier, hoogleraar gespeciali­seerd in pensioenen aan de Universite­it Antwerpen. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium