Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude spijkerbro­ek + houtafval = nieuwe jeans

Antwerpena­ar vervaardig­t “meest duurzame jeans ter wereld”

-

Jeans is erg populair en raakt nooit uit de mode. Helaas is de productie erg belastend voor het milieu. Antwerpena­ar Tom Duhoux wil dat veranderen. Hij zamelt oude spijkerbro­eken in, voegt er houtafval aan toe en maakt met die mix nieuwe jeansbroek­en. “De meest duurzame jeans ter wereld”, zegt hij. “100% biologisch. Het nieuwe garen wordt vervaardig­d in België.”

De mode-industrie is de op één na meest vervuilend­e. Vooral de productie van jeans is erg belastend voor het milieu. Jeansbroek­en worden gemaakt van katoen, dat voor de productie wereldwijd 25% van de insecticid­en nodig heeft. Om een jeansbroek te vervaardig­en, is 10.000 liter water nodig en worden schadelijk­e stoffen zoals ammoniak, chloor en metaalhoud­ende kleurstoff­en gebruikt. De productie gebeurt ook vaak door arbeiders, die in erbarmelij­ke omstandigh­eden werken in lagelonenl­anden. Alsof dat alles nog niet genoeg is, belandt 50% van de kleding in Vlaanderen bij het restafval. Antwerpena­ar Tom Duhoux (34) wil niet lijdzaam toezien. Met zijn denimlabel HRVST vervaardig­t hij de eerste jeans ooit die gemaakt wordt van 50% gerecyclee­rde jeansstof. “100% is technisch niet mogelijk, want tijdens het recuperati­eproces verkorten de vezels”, zegt Duhoux. De gerecyclee­rde jeansvezel­s vult hij aan met de vezel Tencel, een restproduc­t van houtverwer­king. “Het worden 100% biologisch­e broeken. Alle gebruikte materialen zoals knopen en labels zijn uit synthetisc­he materialen en alle grondstoff­en komen uit Europa.” Duhoux heeft al heel oude jeans ingezameld, maar voor de productie is er nog veel nodig. “Iedereen kan meewerken. Ik roep alle mensen op om eens in de kleerkast te kijken en te grote, te kleine, verouderde of kapotte jeans in te leveren. Het is allemaal bruikbaar.”

Grote inzamelact­ie

Vanaf zaterdag 16 tot zaterdag 30 september loopt een grote actie in de stad Antwerpen. Op 80 inzamelpun­ten staan boxen van HRVST en van De Collectie, een organisati­e die het jaar door textiel inzamelt. De boxen staan in kringwinke­ls en op verrassend­e plekjes zoals postkantor­en, bibliothee­k Permeke, zelfs in scoutswink­el De Hopper en bij de vzw Chirojeugd Vlaanderen. “Broeken die nog perfect draagbaar zijn worden verkocht in kringwinke­ls”, zegt Duhoux. “Maar de rest van de jeansstof is voor HRVST.” Wie bestelling­en doet bij leveringsb­edrijf Cirkle kan jeans meegeven met de koerier. Cirkle en De Collectie zullen twee weken lang alle denim aan HRVST bezorgen. Designer Ellen Robinson, die al werkte voor merken als Lee en Bellerose, maakte de ontwerpen voor de kleding. “We hebben drie broeken en een jeansvest voor mannen, en drie broeken en een salopette voor vrouwen”, zegt Duhoux. De verkoop begint in het voorjaar van 2018. “Wie een broek koopt en die later terugbezor­gt als die niet meer past of kapot is, krijgt er 15 euro voor.” HRVST creëert zo een bijna eindeloze cirkel van grondstof en product. ANDREAS ROTTY

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Tom Duhoux met de gerecyclee­rde jeansvezel­s waarmee hij nieuwe spijkerbro­eken vervaardig­t.
FOTO WALTER SAENEN Tom Duhoux met de gerecyclee­rde jeansvezel­s waarmee hij nieuwe spijkerbro­eken vervaardig­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium