Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drugskarte­ls jutten jongeren in Borgerhout op”

De Wever over nieuw geweld tegen politie

- DENNIS VAN DAMME JORIS VAN DER AA

Voor de vijfde keer in twee maanden tijd is het in Borgerhout zondag tot een confrontat­ie gekomen tussen jongeren en de politie. Bij de arrestatie van een 32-jarige dronken man werden de agenten bekogeld met eieren en in de rug aangevalle­n. Twee inspecteur­s moesten naar het ziekenhuis en zijn werkonbekw­aam. Burgemeest­er Bart De Wever heeft het over een “acute situatie”, waarbij drugskarte­ls “jongeren opjutten om de politie te verjagen”. Hij waarschuwt: “We zullen nooit dulden dat Borgerhout een no-gozone wordt.”

Bij een nieuw incident tussen een groep jongeren uit Borgerhout en de politie, zijn twee inspecteur­s gewond geraakt. De jongeren gooiden ook opnieuw met eieren. “Onaanvaard­baar. De daders zullen opgespoord en bestraft worden”, reageert burgemeest­er Bart De Wever.

De politie werd er gisteren om 14.14u via de 100-centrale van verwittigd dat een man in de Zendelinge­nstraat onder invloed van alcohol met zijn buren aan het vechten was. “Een patrouille kwam ter plaatse en de bewuste man gaf meteen een slag in het gezicht van één van de inspecteur­s”, zegt woordvoerd­er Sven Lommaert van de Antwerpse politie. “Hij kon vluchten, maar werd weer bijgebeend door een andere inspecteur. Die werd dan weer langs achter besprongen door iemand uit de menigte die zich ondertusse­n had verzameld. Daardoor kon de verdachte opnieuw vluchten, maar wat later werd hij opgepakt door een Snelle Respons Team. Bij het overbrenge­n naar de combi, werden er antipoliti­eslogans geroepen en werd er met eieren gegooid.”

Twee inspecteur­s moesten naar het ziekenhuis en zijn enkele dagen werkonbekw­aam. “Rond 14.50u hebben we onze mensen teruggetro­kken voor een debriefing”, aldus Lommaert. “Dat deden we deels ook bewust om de rust te doen wederkeren. We weten dat onze aanwezighe­id bij sommige mensen als een lap op een rode stier werkt. Het heeft ook geen zin om langer te blijven hangen dan nodig is. We willen niet uitdagen. Maar we laten ons niet wegdrijven. We vergeten geen enkele straat.”

De man die een inspecteur had geslagen, de 32-jarige Karim A., werd opgepakt. Daarnaast werden nog twee jongeren bestuurlij­k aangehoude­n voor het verstoren van de openbare orde.

Drugscrimi­naliteit

Burgemeest­er Bart De Wever, die op werkbezoek is in Marokko, heeft het over een “acute situatie”. “Bij een bepaalde groep jongeren is het klimaat in een deel van Borgerhout zeer slecht. Het is de vijfde keer in twee maanden dat jongeren de politie aanvallen. Natuurlijk is dit volstrekt onaanvaard­baar. De daders zullen opgespoord en bestraft worden. We zullen nooit dulden dat Borgerhout een no-gozone wordt.”

Waarom de verhouding zo slecht zit tussen jongeren en politie in de wijk rond het Jan de Laetplein? Veel jongeren in de wijk vinden dat ze geviseerd worden, dat de politie telkens met veel machtsvert­oon ter plaatse komt, zelfs voor een banaal verkeerson­geval. Maar de politie verdedigt zich: “Dat is een beetje de wereld op zijn kop. Het is net omdat er bepaalde mensen verhindere­n dat we ons werk kunnen doen, dat er bijstand moet worden gestuurd.”

Maar gerechteli­jke bronnen wijzen ook op een onderligge­nd probleem: de drugscrimi­naliteit. “Er zijn zeker families die sterk vertegenwo­ordigd zijn in die drugskarte­ls, die daar veel geld aan verdienen en die natuurlijk graag het publieke domein claimen en zeker jongeren opjutten om de politie te verjagen of bepaalde camera’s te vernielen”, beaamt De Wever. “Dit zijn getuigenis­sen die ons bereiken. Dit is echt geen fantasie.”

 ??  ?? Bij nieuwe incidenten aan het Jan de Laetplein in Borgerhout gisteren raakten twee agenten gewond.
FOTO VICTORIANO MORENO
Bij nieuwe incidenten aan het Jan de Laetplein in Borgerhout gisteren raakten twee agenten gewond. FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium