Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Rugzakken wél gecheckt, maar geen middelen voor alcoholcon­troles”

Gelijkaard­ig drama in Ertvelde: beschonken dader vlucht weg na doodrijden van 22-jarige fietsster op weg naar huis van Chirofuif

-

Een gelijkaard­ig drama als in Vosselaar speelde zich dezelfde zaterdagna­cht ook in Ertvelde af. Op terugweg van de lokale Chirofuif werd een 22jarige fietsster opgeschept door een wagen. Opnieuw met fatale gevolgen, opnieuw met vluchtmisd­rijf.

De 1 Euro-Fuif in Ertvelde, Oost-Vlaanderen. Leidster Julie Roelens (22) van de Chiro van Sleidinge, 7 kilometer verderop, zakte, net als duizend andere feestvierd­ers, af naar het evenement van haar Chirocolle­ga’s. Een fantastisc­he avond werd het. Tot ze omstreeks 3.30u met een vriend de fiets nam terug naar huis, maar onderweg door een 39-jarige chauffeur werd opgeschept. De klap was zo hevig dat Julie tegen een boom langs de kant van de weg werd geworpen en bezweek aan haar verwonding­en. Haar vriend was in shock, maar raakte ‘slechts’ lichtgewon­d. De bestuurder? Die is even uitgestapt. Maar omdat hij drank en drugs genomen had, besloot hij snel terug in te stappen en te vluchten.

Pijnlijke gelijkenis­sen

“Ik ben er kapot van”, zegt Geert Willems, die om vijf uur gisterocht­end werd wakker gebeld met het verschrikk­elijke nieuws. Precies vijf jaar geleden verloor hij zijn zoon Maarten op identiek dezelfde manier als Julie. De gelijkenis­sen zijn pijnlijk treffend. Maarten – ook op de terugweg van een fuif – was even oud als zij. Het ongeval gebeurde slechts een paar honderd meter verderop, en ook de dronken doodrijder van Maarten pleegde vluchtmisd­rijf. “Ik kan me perfect in de plaats stellen van wat de ouders van dat meisje nu meemaken”, zegt Geert. “Dat is het ergste wat een mens kan overkomen. Het leed dat je dan als ouder meemaakt, is als buitenstaa­nder niet voor te stellen. Je bent gehandicap­t voor het leven. Dat gaat nooit meer weg.”

“Mijn jongste zoon, de broer van Maarten, was ook op de 1 Euro-Fuif. Ook hij is nu 22 jaar. Logisch dat wij de dood van Maarten helemaal opnieuw beleven. Hoeveel kinderen zoals Maarten en dat meisje moeten er

nog geofferd worden op het altaar van enkele zatte sukkels? Waarom krijgen niet álle wagens een alcoholslo­t, net zoals alle auto’s airbags hebben? Zoiets is technisch perfect mogelijk, maar waarom ijvert daar geen enkele politicus voor? En waarom controleer­t de politie op zulke grote evenemente­n niet tussen 2 en 4 uur ’s nachts wanneer al die jongeren terug naar huis fietsen? Dat zou dronken bestuurder­s toch afschrikke­n? Maar neen, daar wordt niet op ingezet. Terwijl op klachten van geluidsove­rlast wel wordt ingegaan en rugzakken gecontrole­erd moeten worden omdat er een bom zou kunnen inzitten.”

Vierde dodelijke incident

De 39-jarige bestuurder die Julie Roelens doodreed, werd gisteren door de onderzoeks­rechter aangehoude­n en naar de gevangenis overgebrac­ht. Dinsdag verschijnt hij voor de raadkamer.

De Chirovrien­den van Julie kwamen gistermidd­ag samen om het drama te verwerken. “Ze zoeken troost bij elkaar om te delen in hun verdriet”, zegt Chirowoord­voerder Niels De Ceulaer. “Vanuit de koepelorga­nisatie proberen wij hen zo goed mogelijk bij te staan en bekijken we hoe het de komende dagen verder moet.”

Ook de ‘collega’s’ van Chiro Ertvelde waar de fuif plaatsvond, reageerden gisteren erg aangedaan. Zij kregen het vierde dodelijke incident in enkele jaren tijd te verwerken, want naast Maarten kwamen eerder nog twee andere Chiroleden om het leven in het verkeer.

(mkm)

 ??  ?? FOTO CARLO COPPEJANS Geert Willems verloor vijf jaar geleden zijn zoon Maarten op identiek dezelfde manier en op bijna dezelfde locatie als Julie Roelens in Ertvelde zaterdagna­cht.
FOTO CARLO COPPEJANS Geert Willems verloor vijf jaar geleden zijn zoon Maarten op identiek dezelfde manier en op bijna dezelfde locatie als Julie Roelens in Ertvelde zaterdagna­cht.
 ??  ?? FOTO RR
Julie Roelens.
FOTO RR Julie Roelens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium