Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gevlucht naar Alabama”

-

Chani Fajka (29) uit Antwerpen is met haar vader en diens vriendin uit Florida gevlucht naar Alabama. “We hopen maar dat ons houten huis overeind blijft.”

Chani hoopte in Florida een paar weken strandvaka­ntie te hebben voor ze volgende week aan een nieuwe job begint bij een reclamebur­eau in Antwerpen. Dat draaide anders uit. “We hebben drie dagen gewerkt om het houten huis van mijn vader dicht te timmeren, met grote platen die hij nog had liggen en met een hoop kleine planken die we zijn gaan kopen, omdat de grote waren uitverkoch­t”, zegt ze. “Dat heeft ons nog zeker 500 dollar aan hout gekost, plus nog de extra voorraden eten en drank die we hebben ingeslagen.”

“Verkeer in Antwerpen is erger”

Zaterdagoc­htend zijn ze om 3.30u opgestaan om voor de grote drukte 800 kilometer naar het noorden te rijden vanuit Nokomis, hun dorp aan de westkust dat pal in het traject van Irma ligt. “We hebben de grote weg vermeden en zijn langs de kust gebleven. Dat is meegevalle­n. De Antwerpse ring is erger qua verkeer (lacht).

“Naarmate we noordelijk kwamen, stonden veel mensen buiten om de ‘evacuees’ te helpen met gratis eten en drinken en toiletten. Ook in de talloze kerken onderweg wordt hulp geleverd. Dat is wel prettig, al die steun die je ervaart. Hier in Montgomery kregen we gisteren 20% korting op ons eten.”

Het gezin zit nu in Montgomery in Alabama, de zuidelijke staat waar de storm morgen voor heel zware regenval kan zorgen. “De storm komt deze kant uit, ja, maar wij zitten hier diep in het binnenland, in een stevig, bakstenen huis waar geen hoge bomen omheen staan zoals in Nokomis. Mijn vader is erg zenuwachti­g voor alles wat hij heeft achtergela­ten. Hij had nog een camera willen installere­n in het huis om alles vanop afstand te kunnen volgen, maar dat is niet gelukt. Ikzelf hoop vooral mijn vlucht uit Miami te kunnen halen donderdag. Vrijdag zou ik moeten verhuizen en maandag begin ik aan een nieuwe job. Dat is allemaal strak getimed.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO GVA Chani (achteraan) en de vriendin van haar vader aan de slag om het huis stormveili­g te maken.
FOTO GVA Chani (achteraan) en de vriendin van haar vader aan de slag om het huis stormveili­g te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium