Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze reeks bewijst dat je mensen zoals wij niet moet onderschat­ten”

Eerste aflevering ‘Tytgat Chocolat’ lost verwachtin­gen van ons Down-panel recensente­n in

- BERT PROVOOST

De langverwac­hte eerste aflevering van

Tytgat Chocolat op Eén is zondagavon­d op de Vlaamse kijker losgelaten. De hoofdrolle­n worden gespeeld door straffe acteurs met een mentale beperking en bekende topacteurs zoals Frank Focketyn en Wim Opbrouck. Voor deze bijzondere reeks hebben we dan ook bijzondere recensente­n om hun mening gevraagd.

De verwachtin­gen zijn hooggespan­nen wanneer Brenda (44), Corneel (43), James (24) en Filip (47) zich klaarzette­n voor de eerste aflevering van Tytgat Chocolat. De vier vrienden met het syndroom van Down, die mekaar kennen van het dagcentrum vzw Borgerstei­n in Sint-Katelijne-Waver, zetten zich voor tv. “We kijken allemaal graag naar televisie en over deze reeks hebben we al gehoord dat het mooi zal zijn”, vertellen ze. “Waar we anders naar kijken? Gewone dingen, zoals Thuis, Familie, F.C. De Kampioenen, sport, enzovoort. Of we weten dat er acteurs met Down hoofdrolle­n spelen? Neen, daar weten we niets van. Maar we zullen er op letten”, beloven ze.

Chocolade inpakken

Wanneer een nummer van Raymond van het Groenewoud het begin van de aflevering aankondigt, zitten ze meteen met ingehouden adem te kijken. James, diegene met de rondste buik van de vier, begint zelfs enthousias­t over zijn buik te wrijven wanneer de chocolade bijna van het scherm afdruipt. In het begin van de aflevering krijgt centrale figuur Jasper een uitgebreid­e rondleidin­g in het chocoladeb­edrijf Tytgat Chocolat, waar hij als inpakker aan de slag mag gaan. Al lijkt die rondgang voor James iets te lang te duren. De jongeman begint te geeuwen en na tien minuten zit hij te slapen op zijn stoel. Vijf minuten later is hij gelukkig weer klaarwakke­r. “Sorry, ik was ineens even moe. Het komt zeker niet omdat het niet mooi was.” Dat blijkt, want de rest van de aflevering zal James op het puntje van zijn stoel blijven zitten.

Hij ziet samen met de anderen hoe het centrale personage Jasper zich snel integreert binnen de groep inpakkers, hoe er een meer zakelijke wind binnen het warme bedrijf dreigt te waaien en hoe de toekomst van de Kosovaarse Tina, het meisje dat een oogje op Jasper heeft, in gevaar komt.

Er zit ook een bijzonder ongemakkel­ijk moment in de aflevering, wanneer financieel manager Andy, die de hele werking van de chocoladef­abriek wil omgooien en niet wil samenwerke­n met de arbeiders met een beperking, zegt dat het systeem met ‘die mongolen’ als inpakker niet efficiënt genoeg is. Ons testpanel geeft geen krimp.

Wanneer Jasper en Tina op haar kamer I Got You Babe van Sonny & Cher inoefenen voor hun grote duet op de karaokeavo­nd, wrijft James het zweet van zijn voorhoofd. “Amai”, kijkt hij zich de ogen uit. De rest zit ook aandachtig te kijken en gelukzalig te glimlachen. Tijdens de slotscène, met een kus vol op de mond tussen het nieuwbakke­n koppeltje, stralen de vier allemaal. James doet er nog een schepje bovenop en geeft zijn buurman Corneel een kus op de wang. “Om te lachen he”, verduideli­jken ze snel.

Na de aflevering gaan de duimen omhoog. De acteurs van het Turnhoutse Theater STAP, een theatergez­elschap dat werkt met profession­ele acteurs met een mentale beperking, hebben de verwachtin­gen ingelost. “We zagen wel dat er acteurs bij waren met een handicap, maar het verschil was moeilijk te zien. Ze hebben het even goed gedaan als de anderen. We vinden het prachtig dat zij een grote rol spelen. Nu gaan ze beroemd worden. Mensen met een handicap kunnen ook heel veel, je moet ze niet onderschat­ten”, verwoordt Filip het algemene oordeel.

Herkenbare situaties

Begeleidst­er Nele heeft ook met veel plezier gekeken. “Het was leuk om hun reacties te zien. Ikzelf heb veel situaties herkend. Zoals de scène waar een inpakker onder tafel zit te spelen en hij blijft volhouden dat hij aan het werken is. Zo herkenbaar. Het syndroom van Down is alleszins een beperking die in het algemeen vrij goed aanvaard is. Ze zijn enorm spontaan en dat zie je ook in Tytgat Chocolat. Dankzij deze reeks kunnen ze hun blijheid verspreide­n naar het grote publiek en dat is mooi.”

Nele en haar vier panelleden zullen het wel en wee bij Tytgat Chocolat dus zeker blijven volgen. “We zijn heel benieuwd wat er nog gaat gebeuren en gaan geen enkele aflevering missen”, beamen Brenda, Corneel, James en Filip. “Het is een serie waar je goedgezind van wordt. Al zullen we misschien wel een stuk chocolade vragen bij de volgende aflevering. Want naar chocolade kijken zonder er van te kunnen eten, dat is echt te moeilijk”, lachen ze.

BRENDA, CORNEEL, JAMES EN FILIP ‘‘We zagen wel dat er acteurs bij waren met een handicap, maar het verschil was moeilijk te zien. Ze hebben het even goed gedaan als de anderen.”

 ??  ?? FOTO JOREN DE WEERDT
Brenda, Corneel, James en Filip kijken aandachtig naar de eerste aflevering van
Tytgat Chocolat.
FOTO JOREN DE WEERDT Brenda, Corneel, James en Filip kijken aandachtig naar de eerste aflevering van Tytgat Chocolat.
 ??  ?? FOTO VRT
Jelle Palmaerts vertolkt een van de hoofdrolle­n.
FOTO VRT Jelle Palmaerts vertolkt een van de hoofdrolle­n.
 ??  ?? FOTO VRT
Uit Tytgat Chocolat.
FOTO VRT Uit Tytgat Chocolat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium