Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Greenpeace dagvaardt Vlaamse regering wegens te vuile lucht

-

De Vlaamse regering pleegt schuldig verzuim in haar aanpak van luchtvervu­iling, zegt de milieuorga­nisatie Greenpeace. “We maken onze kinderen collectief ziek.”

Vlaams milieumini­ster Joke Schauvlieg­e (CD&V) krijgt vanonze daag een ingebrekes­telling in haar brievenbus. Afzender: Greenpeace. Het is stap één van een procedure waarin de milieuorga­nisatie de Vlaamse regering “via de rechtbank op haar plicht wil wijzen om burgers voldoende te beschermen tegen de catastrofa­le impact van vervuilde lucht op gezondheid”.

Volgens het Europees Milieuagen­tschap zijn er in ons land jaarlijks meer dan twaalfduiz­end vroegtijdi­ge overlijden­s ten gevolge van luchtvervu­iling. De advieswaar­den van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) voor fijn stof halen we zo goed als nergens in Vlaanderen. Volgens Greenpeace laat de Vlaamse regering “cruciale ingrepen links liggen” en “gezien de catastrofa­le gevolgen is dat schuldig verzuim”, klinkt het.

Minister Schauvlieg­e laat weten dat “het uitgangspu­nt van Greenpeace klopt”. Maar: “wij verkiezen dat het beleid door een parlement wordt bepaald” en niet door een rechter. Volgens de minister voldoet Vlaanderen aan “quasi alle Europese normen voor lucht” (die minder streng zijn dan die van de WHO, red.).

Tegen eind 2017 moet een nieuw luchtkwali­teitsplan klaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium