Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb collega’s zien instorten”

Antwerpse spoedarts Kevin Vereecken gelooft niet in aanpak Maggie De Block

-

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de spoedartse­n overweegt te veranderen van job vanwege de stress en de werkdruk. De Antwerpse spoedarts Kevin Vereecken herkent zich hier volledig in. “Ik ken zelf een collega die uit het leven is gestapt en een andere die thuis zit met een zware depressie”, zegt hij. “De remedies die minister De Block voorstelt, helpen niet.”

Kevin Vereecken is spoedarts in een Antwerps ziekenhuis. Hij is ook gemeentera­adslid voor de N-VA. “Maar ik doe mijn verhaal als arts, niet vanuit een partijpoli­compensati­emechanism­en tieke overweging”, zegt hij.

Zaterdag publiceerd­e uw krant de resultaten van een onderzoek van de vereniging van Belgische spoedartse­n en de Universite­it Gent: de helft van de spoedartse­n overweegt te stoppen en 16% is hiervoor actief plannen aan het maken. De redenen: fysieke of emotionele uitputting.

“Ik kijk hier niet van op”, zegt Kevin Vereecken. “Ik heb de voorbije jaren twee collega’s weten uitvallen. Ik ben ook zelf een tijd moeten stoppen. Dat kwam door omstandigh­eden: bij de aanslagen in Brussel raakte de zus van mijn toenmalige partner zwaargewon­d. Ze is twee maan- den in levensgeva­ar geweest. Ik ben toen blijven doorwerken. In die periode liep het fout met onze relatie en zijn we uit elkaar gegaan. In de nasleep daarvan kon ik het werk op de spoeddiens­t emotioneel niet meer aan. Gelukkig kon ik tijdelijk bij een andere dienst in het ziekenhuis terecht.”

Levens redden

“Door er even tussenuit te zijn, zie je pas hoe slopend het werk op de spoeddiens­t is. Ook ik overweeg om te stoppen. Er is om te beginnen de administra­tieve belasting. De ziekenhuis­directies willen allemaal het internatio­nale kwaliteits­label JCI halen, maar dat vergt een hoop extra documenten, procedures en rapporten. Ik ben arts geworden om mensen in nood te helpen, om levens te redden, niet om papieren in te vullen”, klinkt het.

“Dan is er het fysieke en verbale geweld waar we mee te maken krijgen. Het is nu al zo ver gekomen dat we verplicht worden om een cursus ‘omgaan met agressie’ te volgen. Dat is toch geschift, dat je als hulpverlen­er een opleiding moet krijgen over de aanpak van agressieve patiënten? Waar zijn we mee bezig? De nachtelijk­e shifts zijn op spoed zwaarder, maar de administra­tieve druk en het tanende respect zie je ook in andere afdelingen, bij andere specialist­en. Het is een malaise die om zich heen grijpt.”

“Het komt voor dat je in één week zeventig uren nachtdiens­t klopt. Als daar nog privéprobl­emen bijkomen, dan kunnen je

uitgeput raken en ga je er psychisch onderdoor.”

Dertien jaar studeren

“Het klopt dat wij niet slecht verdienen. Maar voor urgentiege­neeskunde moet je dertien jaar studeren. Dan kun je pas beginnen werken en aan je pensioen bouwen”, vertelt Vereecken.

Minister De Block wil naar minder spoedafdel­ingen. De huisartsen moeten het allemaal opvangen. “Maar onlangs is nog eens zwart op wit aangetoond dat het toegankeli­jker maken van de eerstelijn­szorg (de huisartsen, red.) geen impact heeft op de spoed. Wat De Block doet, is de ziekenhuis­vleugel die in brand staat, afbreken. Dat is niet slim. Patiënten vragen zelf naar de spoed. Als ze zich om 1u ’s nachts ergens grote zorgen over maken, dan gaat ze niet naar de huisarts, want die verwijst hen toch door. Ik snap dat ook wel. Wachtposte­n van huisartsen met een telefonisc­he dienst kunnen dat niet oplossen, dat is in het buitenland al gebleken. Zo’n telefoontj­e neemt de angst van een patiënt niet weg.”

Superspoed­diensten

“Met het oprichten van grotere traumacent­ra, een soort van superspoed­diensten, gaat de minister nog eens middelen weghalen uit de gewone spoeddiens­ten. Die hebben nu al moeite om het hoofd boven water te houden. Er moeten ook meer urgentiesp­ecialisten komen. Toen ik uitviel, hebben mijn collega’s een tandje moeten bijsteken, want een interim-spoedarts vind je niet. Dat bezorgt mij een schuldgevo­el en mijn collega’s nog meer extra werkdruk.”

KEVIN VEREECKEN

Antwerpse spoedarts ‘‘Ook ik overweeg om te stoppen. Het werk is enorm slopend.’’

 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX Spoedarts Kevin Vereecken.
FOTO WIM HENDRIX Spoedarts Kevin Vereecken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium