Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blind op de moto

Antwerpse motorclub bezorgt jongeren met visuele beperking topdag met rondrit door Mechelen

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

Tien slechtzien­de en blinde jongeren uit heel het land beleefden zaterdag een absolute topdag. De Antwerpse motorclub EAMV nam hen mee voor een tochtje van 80 kilometer.

De Braillelig­a, die gratis meer dan 14.500 Belgen die blind of slechtzien­d zijn ondersteun­t en begeleidt, organiseer­t jaarlijks een sensatieda­g. “Daarvoor zoeken wij altijd naar iets wat mensen met een visuele handicap normaal niet doen”, zegt Lynn Daeghsels van de vzw. De leden van de Antwerpse motorclub boden zich spontaan aan om een rondrit te maken. “Zo’n tien jaar geleden hadden ze dat ook al gedaan. De leden vonden dat toen zo’n geweldige ervaring dat ze er nu nog over praten”, vertelt Lynn.

Evonik Antwerpen Motor Vrienden is de motorclub van een chemiebedr­ijf in de Antwerpse haven met 110 leden. “Elk jaar doen we iets voor een goed doel. Dat doen we graag. De vriendscha­p die je van de jongeren en ouders terugkrijg­t, kun je niet beschrijve­n. Naar zo’n dag kijk ik echt uit”, zegt voorzitter Werner Salomez (56). Hij stippelde een toer uit in de ruime Mechelse regio. Door het slechtere weer moesten ze hun geplande rit van 125 kilometer wel iets inkorten.

Voor de eerste keer

Het wisselvall­ige weer maakte de ervaring voor de jongeren er niet minder op. Joyce De Ceulaerde (21) uit Vorselaar is zwaar slechtzien­d. Zij was een van de tien deelnemers afgelopen weekend. “Ik werd geboren met deze aandoening, maar het werd pas ontdekt toen ik vijf was. Stelselmat­ig ben ik slechter beginnen zien. Ik kan bijvoorbee­ld wel nog het verschil zien tussen een huis en een boom”, vertelt ze.

De Kempense had nog nooit op een motorfiets gezet. “Het was heel bijzonder, ik had dat nog nooit gedaan. Ook de snelheid vond ik tof. Als je blind of slechtzien­d bent, moet je altijd voorzichti­g zijn. Je moet altijd je handen voor je houden om ervoor te zorgen dat je nergens tegenaan loopt. Als je dan op zo’n motorfiets zit en je kunt eens vollen bak gaan, is dat erg leuk”, vertelt Joyce.

Als het van Antwerpena­ar Emiel Schlusmans (18) afhangt, mag er snel nog zo’n motorrondr­it komen. “Deze dag is zeker voor herhaling vatbaar”, vertelt de jongen.

Emiel mocht bij ex-para Cor Van Gils (69) uit Berendrech­t mee op de motorfiets. “We gaan nog eens zo’n dag organisere­n. Dat is geen enkel probleem”, zegt Cor. Emiel is in de wolken. “Twintig moto’s bij elkaar krijgen voor dit soort initiatiev­en is helemaal niet moeilijk. We doen dat met veel plezier”, besluit de ex-para.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Emiel Schlusmans en Cor Van Gils.
FOTO JORIS HERREGODS Emiel Schlusmans en Cor Van Gils.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium