Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V en Francken botsen over asiel voor illegalen

Staatssecr­etaris wil hen weigeren, maar coalitiepa­rtner fnuikt dat plan

- HANNES CATTEBEKE

CD&V zegt nooit te zullen meegaan in het nieuwe plan van staatssecr­etaris van Asiel en Migratie Theo Francken (NVA). Die verklaart “in de toekomst geen asiel meer te zullen verlenen aan wie illegaal naar hier migreert”. Maar volgens CD&V is dat onmogelijk.

Over één principe zijn zowat alle betrokkene­n bij de vluchtelin­gencrisis het eens: vluchtelin­gen kunnen beter in de eigen regio worden opgevangen en van daaruit eventueel asiel aanvragen in een derde land. Zo besparen ze zich de gevaarlijk­e, dure en illegale tocht door woestijnen of over de Middelland­se Zee.

Maar de werkelijkh­eid staat vandaag nog heel ver van dat principe. Toch zegt staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat hij in de toekomst geen asiel meer wil geven aan wie illegaal naar ons land migreert. Bij coalitiepa­rtner CD&V hebben ze die boodschap “met stijgende verbazing gelezen”, zegt Europees Parlements­lid Ivo Belet. “Dit soort brutaal asielbelei­d gaat veel te ver. In deze regering zal dat nooit passeren.” Volgens Belet behoudt iedereen het recht om asiel aan te vragen. Hij wijst erop dat Francken de afgelopen weken de migranten in het Maximiliaa­npark zelf opriep om een asielproce­dure op te starten.

De woordvoers­ter van Francken benadrukt dat ons land morgen niet zal stoppen met het uitreiken van verblijfsv­ergunninge­n. “De staatssecr­etaris heeft vooral willen zeggen dat de bootjes op de Middelland­se Zee moeten stoppen. En in de toekomst mogen de mensen alleen nog via de legale weg naar hier vliegen.”

Francken denkt voor die legale manieren aan prioritair­e visa en aan hervestigi­ngsprogram­ma’s van de meest kwetsbaren. Zo tekende hij afgelopen week in Libanon nog voor duizend extra vluchtelin­gen.

“Maar als Francken echt werk wil maken van legale migratie, zal hij op iets meer hervestigi­ngsprogram­ma’s moeten intekenen dan nu”, zegt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelin­genwerk.

 ?? FOTO JOHAN JACOBS ?? Ivo Belet (CD&V).
FOTO JOHAN JACOBS Ivo Belet (CD&V).
 ?? FOTO BELGA ?? Theo Francken (NVA).
FOTO BELGA Theo Francken (NVA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium