Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen aan de macht in hetPaleis

Foyer omgetoverd tot belevingsr­uimte met speelplek en hangmatten

- FRANK HEIRMAN www.hetpaleis.be

Met nieuwe ambities begon hetPaleis aan het seizoen. De koerswijzi­ging van het jeugdtheat­er valt al af te lezen aan het onthaal, dat veranderde in een speelse belevingsr­uimte waar jongeren altijd terecht kunnen om hun huiswerk te maken of te spelen.

Niet de nieuwe theaterdir­ectrice of de schepen van Cultuur sprak de openingsto­espraak uit, maar een kind dat dolgraag naar het theater gaat. Ook voor de randanimat­ie werden geen profession­als ingehuurd, maar zorgden jongeren voor een groepschor­eografie op het hele Theaterple­in. Als klapstuk daalde een enorme vlinder neer van het dak, terwijl een regen van confetti neerdwarre­lde. De ontpopte vlinder moest de metamorfos­e van hetPaleis symboliser­en.

“We beginnen aan een nieuw hoofdstuk, maar we bouwen verder op een rijke traditie van bijna 75 jaar. HetPaleis, dat begon onder de vlag van het Koninklijk Jeugdtheat­er, is een van de oudste en grootste jeugdtheat­ers van Europa”, zegt directrice Els de Bodt, die vanaf dit seizoen Barabara Wyckmans opvolgt. In de programmat­ie belooft ze veel verrassing­en door samenwerki­ngen met andere gezelschap­pen en uitstekend­e regisseurs die nog niet voor kinderen hebben gewerkt.

Een belangrijk­e ambitie ziet ze in publieksui­tbreiding. “HetPaleis moet een open huis voor iedereen worden. Het moet een verlengstu­k van het Theaterple­in worden. Kinderen zie ik als mede-eigenaar van hetPaleis.”

Om een belangrijk­e drempel weg te werken, kreeg de onthaalrui­mte en het kindercafé een metamorfos­e. De foyer werd omgebouwd tot een belevingsr­uimte met multifunct­ionele meubels. Centraal kwam een tribune te staan, die ook als speelruimt­e kan dienen. Aan de stellingen hangen zelfs hangmatten. Aan tafeltjes kunnen kinderen werken, op knusse sofa’s luieren en spelen.

De nieuwe stijl kreeg ook vorm in een nieuw logo dat voortaan levensgroo­t op de gevel van de Stadsschou­wburg prijkt.

Plekken voor kinderen

Cultuursch­epen Caroline Bastiaens (CD&V) vindt het een uitstekend­e zaak dat er in de stad steeds meer plekken voor kinderen komen. “De foyer van hetPaleis moet

een plek zijn waar alle kinderen en ouders welkom zijn, of ze nu naar het theater komen of niet. De kinderen moeten elkaar ontmoeten, hun huiswerk maken of op een pc surfen.”

Tijdens het voorbije openingswe­ekend vierde de schouwburg feest met tal van voorstelli­ngen, workshops en animatie. Met Virginity ging de eerste grotezaalp­roductie in première: een samenwerki­ng met het Leuvense gezelschap fABULEUS, gebaseerd op rockster Prince.

 ??  ??
 ??  ?? Om het feest in te zetten, daalde een enorme vlinder van het dak naar beneden op het Theaterple­in.
FOTO JORIS HERREGODS
Om het feest in te zetten, daalde een enorme vlinder van het dak naar beneden op het Theaterple­in. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium