Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overnachte­n in ’t kleinste huisje van Antwerpen

Gezin slaapt in mobiele ecowoning tijdens Festival van de Architectu­ur

- KATRIJN SERNEELS

Met zijn veertig vierkante meter is de Slow Cabin van Xavier Leclair sinds dit weekend het kleinste vrijstaand huisje van ’t Stad. “Dit is het eerste prototype, ik heb er meteen zelf een nachtje in geslapen”, zegt Leclair (38). Nog tot 17 september kunt u dit mobiele ecohuis aan deSingel zelf ontdekken tijdens het Festival van de Architectu­ur.

XAVIER LECLAIR

Bedenker Slow Cabin “Dit kleine huisje verbruikt weinig, en is ook goedkoop. Voor 70.000 euro heb je een Slow Cabin, waar je met vier in kan wonen.”

Een mooi huis kopen in Antwerpen? Daar moet je centen voor hebben. Maar volgens de Antwerpse vernieuwer Xavier Leclair kan het met minder. “Minder ruimte, minder verbruik, minder centen ook”, zegt hij. “Vanaf 70.000 euro kan je de Slow Cabin, die hier nu tijdelijk staat, kopen. Helemaal afgewerkt, keuken met inductie inbegrepen. Hier kunnen vier personen samen klein wonen. Ik kwam voor het eerst in contact met tiny houses in Nederland. Een kleinere, goedkopere en milieuvrie­ndelijkere manier van wonen, waar in Antwerpen nog geen voorbeeld van bestond. Als lokale beleidsmak­ers nieuwsgier­ig zijn, mogen ze altijd langskomen.”

Toen Julie Van der Wee (36) en Vince Van Maele (36) enkele jaren geleden op zoek waren naar een huis, droomden ze ook van een innovatief en ecologisch concept. “Maar het was moeilijk een ontwerp op maat van onze smaak en budget te vinden. Uiteindeli­jk hebben we een huis in Wilrijk gekocht. De kans om hier een nachtje te komen logeren hebben we met twee handen aangegrepe­n. Het fascineert ons”, zegt Vince.

Het uit hout opgebouwde huis rust op enkele houtblokke­n op de grond. “Verhuizen kan zonder kartonnen dozen”, zegt Leclair. “We klappen de twee terrassen in, huren een camion met een kraan en je bent zo vertrokken naar een andere plek. Is er gezinsuitb­reiding op komst? Dan kan je er een andere Slow Cabin bij kopen. Er zijn verschille­nde types, ook kleinere varianten voor twee personen. Vertrekt je dochter om te gaan studeren? Dan kan ze haar cabin als kot meenemen.”

Babyvriend­elijk

Mag zo’n Slow Cabin overal staan? “Ze voldoet aan de bouwkundig­e voorschrif­ten, overal waar je een huis kan zetten, kan ook een Slow Cabin staan. Ook waar geen huis kan staan, kan je in de Slow Cabin wonen. Zoals middenin de natuur: eens het Festival van de Architectu­ur is afgelopen, ga ik dit prototype, plus drie andere cabins die nog in productie zijn, midden in de natuur zetten en ze verder verhuren per nacht, de ideale manier om kennis te maken met het concept.”

De Slow Cabin kan volledig off the grid gaan: ze heeft elektricit­eit via zonnepanel­en, regenwater­zuivering, infrarood verwarming aan het plafond en een kachel om bij te warmen. “En ze is ook babyvriend­elijk”, vindt Julie, wiens zoontje Léon (11 maanden) rondkruipt over de vloer. “Geen scherpe hoeken aan het meubilair en heel mooi afgewerkt en ingericht. Ik had het primitieve­r verwacht.” Vince test ondertusse­n de matras van natuurlate­x. “Ligt heerlijk... ik denk dat we hier nog eens een nachtje komen slapen wanneer de Slow Cabin niet meer in de stad, maar in de natuur staat”, besluit hij.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Vince, Julie en zoontje Léon brachten de nacht door in een Slow Cabin op het Festival van de Architectu­ur. “Ecologisch en innovatief wonen fascineert ons”, zeggen ze.
FOTO JORIS HERREGODS Vince, Julie en zoontje Léon brachten de nacht door in een Slow Cabin op het Festival van de Architectu­ur. “Ecologisch en innovatief wonen fascineert ons”, zeggen ze.
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium