Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bremserorg­el speelt weldra weer”

Restaurate­ur puzzelt 17de-eeuws instrument bij elkaar

-

Ejaar geleden verhuisde het Bremserorg­el vanuit de SintLauren­tuiskerk naar de restaurate­ur. Het 17deeeuwse orgel wordt nu in zijn oorspronke­lijke staat hersteld. In 2018 krijgt het in SintLauren­tiuskerk van Schoonbroe­k een vaste stek.

Een delegatie bestaande uit onder meer Hugo Van den Bergh, voorzitter van de kerkraad van Schoonbroe­k, Michiel Lemmens van Erfgoed Vlaanderen, orgelspeci­alist Jef Braekmans en Ben Van Nespen, docent orgel aan de Stedelijke Academie Ekeren, bracht een bezoek aan het atelier van orgelbouwe­r en -restaurate­ur Pels D’Hondt. Zaakvoerde­r Bert De Vylder vertelde dat 85% van het oorspronke­lijk orgel bewaard is gebleven.

Het orgel werd tussen 1670 en 1679 gebouwd voor de abdij van de Cisterciën­zers, Zuster van Nazareth, in Lier. Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij vernield. Maar toen was het orgel al verkocht aan de kerkfabrie­k van Sint-Laurentius in Wilmarsdon­k. Maar helaas bleek ook daar het Bremserorg­el geen definitiev­e plaats te kunnen vinden.

‘Koning David met de harp’

Door de uitbreidin­g van de haven in de jaren zestig verdwenen de dorpen Oorderen, Wilmarsdon­k en Lillo-dorp. Het Bremserorg­el werd gedemontee­rd, geïnventar­iseerd en in kisten overgebrac­ht naar een huisje op het Begijnhof in de Rodestraat in Antwerpen. Helaas verdwenen verschille­nde waardevoll­e stukken uit de polderkerk­en, die tot op vandaag zoek blijven. “Zoals Koning David met de harp, dat bij het Bremserorg­el hoorde”, zegt Hugo Van den Bergh.

De Sint-Laurentius­kerk van Schoonbroe­k, op de grens van de districten Ekeren en Antwerpen, is sinds 1981 officieel de erfgename van de verdwenen kerken uit de polder. Heel wat waardevoll­e voorwerpen uit die kerken vinden in Schoonbroe­k onderdak. Verschille­nde kunstvoorw­erpen werden door J.Fr. Creten gerestaure­erd. Het Bremserorg­el, waarvan het fronton na de restaurati­e in de kerk werd opgesteld, heeft sinds 1966 geen klank meer geproducee­rd.

Dat het orgel na vijftig jaar toch kan worden gerestaure­erd, is vooral te danken aan het Bremserorg­elcomité, geleid door Robert Van Deun. Het comité heeft het Vlaams Gewest en de stad kunnen overtuigen om de nodige budgetten vrij te maken. Ook via sponsoring en activiteit­en worden fondsen verzameld.

In het atelier van Pels D’Hondt vorderen de restaurati­ewerken. De onderdelen van het orgel liggen als puzzelstuk­jes in het atelier verspreid. “We zitten op schema”, weet de zaakvoerde­r. Vooraleer met de restaurati­e kon worden gestart, werd heel wat studiewerk verricht. “Het Bremserorg­el in de kerk van Aarschot heeft ons een eind op weg geholpen”, weet Bert De Vylder.

Eind dit jaar of begin 2018 verhuist het orgel naar Schoonbroe­k, waar het achteraan in de kerk op een podium van 3,80 meter breed op 3,30 meter lang en 1,10 meter hoog wordt gemonteerd. Na installati­e wordt het instrument gestemd en dat blijkt een bijzonder secuur werk te zijn. Met Pasen kan het orgel worden ingespeeld, maar de officiële inhuldigin­g is voorzien voor het najaar van 2018.

Om het orgel helemaal tot zijn recht te laten komen, werd de akoestiek in de kerk sterk verbeterd. Er kwam een nieuwe dakbedekki­ng en de binnenschi­ldering gebeurde met speciale verf. Tussen de druk bereden A12 en de kerk komen geluidssch­ermen. De verlichtin­g in de kerk werd aangepast en moet de kunstschat­ten uit de polderparo­chies beter tot hun recht laten kMoAmReCnW.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium