Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alsof ik een tweede keer ben geboren”

‘Spitsbroer­s’acteur Maarten Goffin (34) laat eerste ontmoeting met biologisch­e moeder in Brazilië vastleggen in reportage

-

Acteur Maarten Goffin uit Spitsbroer­s is samen met een tvploeg van het reportagep­rogramma Telefacts op VTM op zoek gegaan naar zijn biologisch­e moeder in Brazilië, die hem 34 jaar geleden heeft afgestaan voor adoptie. Toen hij haar ontmoette, ontdekte hij dat ze destijds zwanger werd na een verkrachti­ng. “Dat kwam hard aan. We hebben elkaar wel kunnen troosten.”

b De acteur, die Faroek El Hamzi speelt in Spitsbroer­s, werd in 1983 geadopteer­d uit een weeshuis in de Braziliaan­se stad Salvador. Zijn biologisch­e moeder stond hem af onder de naam Fabriçio. Verder liep elk spoor dood.

Confronter­end

“Op mijn veertiende ging ik voor het eerst terug naar Brazilië, en dat was een traumatisc­he ervaring”, vertelt Maarten. “Ik werd er met armoede geconfront­eerd. Omdat mijn moeder me had afgestaan, wist ik dat ze het zeker niet breed had. De beelden kwamen heftig binnen. Sindsdien blokte ik alles over mijn herkomst af.”

De zoektocht naar zijn biologisch­e moeder begon in 2014. “Op de set van Spitsbroer­s merkte scenarist Kristof Hoefkens op mijn arm een tatoeage op die mijn twee moeders en twee vaders symbolisee­rt”, zegt Maarten. “Toen ik het verhaal deed, stelde Kristof voor op zoek te gaan naar mijn roots. We vonden een fiche met de naam van mijn Braziliaan­se moeder. Daarna deden we een hoop telefoontj­es, maar het was zoeken naar een naald in een hooiberg. Of in dit geval naar één vrouw tussen drie miljoen Braziliane­n in Salvador.”

Een advocate had meer resultaat. Ze kwam met drie mogelijke moeders op de proppen. “Tussen de 12 en 46 jaar oud op het moment dat ze afstand van mij zou hebben gedaan. Ik hoopte dat mijn moeder niet nog een kind was toen ze zwanger werd. Pas maanden later was er uitsluitse­l. Maar de vrouw ontkende mijn bestaan. Voor de tweede keer voelde ik me niet welkom. Maar later bleek dat ze effectief mijn moeder niet was.”

Hypernerve­us

Het verhaal leek een stille dood te sterven. “Tot twee maanden later ik tijdens opnames van het tweede seizoen van Spitsbroer­s een bericht kreeg dat ze was gevonden. Ik was dolblij, maar bleef voorzichti­g. Misschien was het weer de verkeerde. Maar deze keer klopte alles.” Een DNA-test heeft dat intussen ook bevestigd.

Afgelopen maart vond de ontmoeting plaats. Maarten, die naast acteur ook tv-maker is, liet

Telefacts alles filmen. “In programma’s zoals Spoorloos focussen ze op de zoektocht en de ontmoeting met de gezochte persoon. En dan is de kous af. Ik was benieuwd naar wat er na de ontmoeting zou gebeuren. Welk effect heeft die gebeurteni­s op je leven? Hoe ga je met de nieuwe situatie om? Dat wou ik vastleggen, met mezelf als onderwerp.”

Tijdens de ontmoeting was Maarten hypernerve­us. “Ik stond te sterven van de zenuwen en wou terug in België zijn. Ik werd zó hard uit mijn comfortzon­e getrokken, omdat ik besefte dat deze ontmoeting bepalend zou zijn voor de rest van mijn leven. Ik hoopte alleen maar iemand te ontmoeten waarbij ik een warm nest zou aantreffen. Toen ik het huis binnenkwam, huilde mijn moeder voor de spiegel. Ze durfde zich niet omdraaien. Het markante is dat ik dat als kind ook deed als ik huilde. Ik pakte haar vast en we lieten elkaar twintig minuten niet meer los. Alsof we elkaar intens wilden voelen om

MAARTEN GOFFIN

Acteur “Tijdens de ontmoeting met mijn biologisch­e moeder stond ik te sterven van de zenuwen, omdat ik besefte dat het bepalend zou zijn voor de rest van mijn leven.”

die bloedband te ervaren.”

Machocultu­ur

Goffin zegt trots te zijn op zijn biologisch­e mama. “Omdat ze probeerde iets van haar leven te maken. Ze was arm en werkte als huishoudst­er. Elke maand kreeg ze een beetje extra geld. Dat spaarde ze om een huisje te bouwen. Ze zorgde ervoor dat haar dochters verpleegku­nde konden studeren. Dat kost in Brazilië 3.000 euro per jaar en dat moet je allemaal zelf ophoesten.”

De ontmoeting kreeg een wrange wending toen Maarten naar zijn echte vader vroeg. “Toen Nilzete in 1982 op een avond sigaretten ging halen voor iemand die ze verzorgde, dwong een man haar mee te gaan naar een tuin waar hij haar verkrachtt­e. Ze bleek zwanger van hem.”

“Ik wist sowieso dat er zaken aan het licht zouden komen die ik beter niet wist. Het is Brazilië, een machocultu­ur. Mijn moeder was alleen op het moment van de adoptie. Dan begin je na te denken. Ik had deze uitkomst tot de opties gerekend, maar je wilt het toch niet meemaken. We spraken af dat we het er niet meer over zouden hebben, want haar familie weet het niet. Ik weet nu wat er is gebeurd en we konden elkaar troosten. Dat is voldoende.”

Sinds maart was Maarten niet meer in Brazilië, maar via berichtend­ienst WhatsApp houden moeder en zoon dagelijks contact. “Het is mijn wens om haar elk halfjaar te zien, maar ik weet niet of dat zal lukken. Ik ben altijd druk aan het werk.”

Rustiger geworden

Goffin zegt ondanks de adoptie niet het gevoel te hebben dat hij op belangrijk­e momenten in het leven zijn moeder miste. “Mijn Vlaamse moeder is mijn moeder. Zij is de vrouw die me grootbrach­t en die er was als het nodig was. Ik heb niemand moeten missen. Wat me wel bezighield, was het mysterie. Je wilt weten wie je biologisch­e moeder is.”

Volgens zijn omgeving is Maarten veranderd door de ontmoeting. “Mensen merken op dat ik rustiger ben geworden. Er is een last van mijn schouders gevallen. Nu het ontbrekend­e puzzelstuk­je is gelegd, voelt het aan alsof ik voor de tweede keer ben geboren.”

TOM VETS

Telefacts, woensdag om 22.25u

op VTM

 ??  ??
 ??  ?? De rest van de familie ontmoet Maarten, die in 1983 als baby door een Vlaams gezin werd geadopteer­d.
De rest van de familie ontmoet Maarten, die in 1983 als baby door een Vlaams gezin werd geadopteer­d.
 ??  ?? Op zijn veertiende kwam Maarten al eens terug naar Brazilië. “Zo confronter­end dat ik alles over mijn herkomst daarna afblokte.”
Op zijn veertiende kwam Maarten al eens terug naar Brazilië. “Zo confronter­end dat ik alles over mijn herkomst daarna afblokte.”
 ??  ?? Moeder Nilzete en Maarten. “Ik ben trots op haar. Ze was arm, maar ze heeft iets gemaakt van haar leven.”
Moeder Nilzete en Maarten. “Ik ben trots op haar. Ze was arm, maar ze heeft iets gemaakt van haar leven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium