Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik dacht: oei, Koen Wauters, kan die wel dansen?”

-

Koen Wauters (49) is geen danser. Daarom moest hij voor de tweede aflevering van Over Winnaars ook een beetje zichzelf overwinnen. Want hoe dans je met een vrouw die in een rolstoel zit? Voor het antwoord vlogen we naar het Duitse Frankfurt.

“Er is een probleem met de vloer.” Koen Wauters kijkt somber. Hij heeft zopas de vloer geïnspecte­erd van Saalbau Griesheim, de multifunct­ionele ruimte waar hij straks zijn eerste en wellicht ook laatste internatio­nale wedstrijd voor rolstoelda­nsen zal afwerken. We zijn in Frankfurt, voor de Mainhatten Cup, waar dansers met een beperking de ziel uit hun lijf gaan dansen, solo of met een ‘valide’ partner. Naast de vaststelli­ng dat de zaal met dat donkere hout en die helle lampen in het plafond te ongezellig is voor woorden, is er dus ook de

vloer. “Helemaal anders dan de vloer waarop we maanden gerepeteer­d hebben”, zegt Koen. “Dat was een soort balletvloe­r, ik heb er met mijn broer Kris gerepeteer­d voor onze Clouseau Danst. Die vloer veerde enorm, je ging bijna vanzelf springen. Hier ligt parket, dat schuift veel meer.”

Sterretjes zien

De danspartne­r van Koen maakt zich meer zorgen over de felle spots in het plafond. “Ik moet tijdens onze dans veel naar omhoog kijken. Ik ga sterretjes zien.” Sterretjes heeft Inge B. – haar volledige achternaam houdt ze liever voor zich – sowieso in de ogen. De 29-jarige doctoraats­studente uit Gent straalt, ze geniet van elk moment. De rolstoel is een stuk van haar lijf: Inge brak haar rug als 2-jarige na een auto-ongeluk waarbij ze haar papa, haar broer en haar grootmoede­r verloor. Dansen leek haar wel iets toen ze op een beurs twee zussen in een

rolstoel zag dansen. Inge ging dansles volgen, maar dat was een afknapper. “Met alle respect, maar dat was meer dansles voor senioren, bezigheids­therapie. Ik ben ermee gestopt.” Maar toen kreeg Inge een mail. Iets over mensen die hun droom willen waarmaken. En toen stond Koen Wauters voor haar neus. “Tof, al dacht ik wel: oei, kán die wel dansen? (lacht) Het is niet dat Koen vroeger mijn idool was of zo.”

Yin en yang

Koen wijst naar de rolstoel van Inge. “Die zie ik niet meer. Als ik naar haar kijk, zie ik altijd Inge. Ze straalt dat uit, ze dwingt dat af. Straks dansen we freestyle. Omdat ik geen danser ben en Inge eigenlijk ook niet. Dat niveau van die klassieke dansen, daar kunnen wij nooit aan.”

Koen heeft er Isabelle Beernaert bij gehaald, de choreograf­e die meewerkte aan het dansprogra­mma So You Think You Can Dance. Tonnen ervaring heeft ze, maar niet met dansen in een rolstoel. “Ik ben er dan maar zelf in gaan zitten (lacht). Ik heb goed gekeken naar wat Inge wel en niet kon. En hoe Koen op haar reageerde.”

Isabelle gaat Inge en Koen laten dansen op Feeling Good van de Britse rockgroep Muse, een stevig nummer dat af en toe naar de huilende gitaren en de bonkende drums grijpt. “Koen en Inge zullen het nummer moeten uitstralen”, zegt Isabelle. “We hebben hard aan de act gewerkt, met de choreograf­ie, de muziek, de kledij.” Met hun kledij verdienen Koen en Inge sowieso de hoofdprijs: ze dragen jeans, Inge een kleed met blote schouders en meterslang­e sleep, Koen een broek met vestje. De ene met een witte streep, de andere met een zwarte. Yin en yang, zegt Isabelle: “Ik had Koen in een zwart pak kunnen steken en Inge in een wit kleed, maar dat is te cliché. Die strepen vertellen subtiel het verhaal van hun dans. Koen speelt het blok aan het been van Inge, haar zwarte kant. Zij wil zich losrukken.” Koen wrijft in de handen. “Ik zie hier in de zaal veel glitterpak­jes. Dat is goed, we gaan opvallen.”

‘Dirty Dancing’

Op de dansvloer waagt een koppel zich aan de beroemde scène uit de film Dirty Dancing waarbij Patrick Swayze the time of his life heeft door een vliegende Jennifer Grey omhoog te hijsen: de dansende man duwt zijn partner met rolstoel en al de lucht in. Inge zou graag haar ‘spin’ of rondje in de rolstoel oefenen langs de dansvloer, maar durft niet goed. Koen kijkt haar gespeeld boos aan: “Zo gaan we niet beginnen, hé. Het is niet omdat Lionel Messi op het plein staat dat de rest niet meer mag shotten.” Inge knipoogt: “Daarom heb ik Koen graag. Hij laat me lachen.”

TOM DE LEUR

Over Winnaars, om 20.35u op VTM

 ??  ?? FOTO VTM Koen Wauters en
Inge tijdens de wedstrijd in Frankfurt. “Die rolstoel zie
ik niet meer. Als ik naar haar kijk, zie ik altijd Inge”, zegt
Koen.
FOTO VTM Koen Wauters en Inge tijdens de wedstrijd in Frankfurt. “Die rolstoel zie ik niet meer. Als ik naar haar kijk, zie ik altijd Inge”, zegt Koen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium