Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij doen gewoon ons ding”

Beerschot Wilrijk loopt vier punten uit na winst in Brugge

- HUGO FRET

Na winst uit bij Roeselare pakte Beerschot Wilrijk nu ook drie punten bij die andere uitgesprok­en titelkandi­daat, Cercle Brugge. Daarvoor was een sterke collectiev­e prestatie nodig van de ploeg van Marc Brys, die bovendien kon rekenen op een uitstekend­e doelman Romo.

Het was vooraf uitkijken of het enthousias­me en de automatism­en die al sinds vorig seizoen in de ploeg van Beerschot Wilrijk werden geslepen voldoende zouden zijn om Cercle Brugge en zijn leger nieuwkomer­s te verslaan. Coach Marc Brys koos voor een sterke organisati­e en speelde met vijf verdediger­s achteraan.

“We wisten dat de drie aanvallers van Cercle ons centraal zouden trachten uit elkaar te spelen,” legt verdediger Jan Van den Bergh het plannetje uit. “Daarom kozen we voor drie centrale verdediger­s en op links en rechts twee backs die laag terugviele­n. Dat vroeg de nodige aanpassing en zorgde voor een moeilijk eerste kwartier. Maar daarna viel de wedstrijd in evenwicht.”

En dat betekende dat de Antwerpena­ren zelfs in het Jan Breydelsta­dion hun spel konden brengen. “Dat is gestoeld op snelle balwisseli­ngen”, vertelt Marc Brys. “Aanvankeli­jk slopen er te veel slordighed­en in ons samenspel. Zo kreeg Cercle Brugge een aantal vrijschopp­en, maar toen konden we rekenen op een sterke Romo in doel. In wedstrijde­n als deze wint de ploeg die zich op de juiste momenten het meest efficiënt toont. Dat was vandaag Beerschot Wilrijk.”

“We vormen een sterk collectief en zetten het mooie seizoen van vorig jaar verder. Ook de interactie met onze supporters is fantastisc­h en zorgt voor een ‘wij-gevoel’. Als je dan ook het enthousias­me ziet van de bankzitter­s die niet in actie kwamen, kun je als coach en technische staf niet anders dan heel gelukkig zijn.”

Bescheiden blijven

Beerschot Wilrijk telt na vijf wedstrijde­n al vier punten voorsprong.

“Ik ken de vraag die gesteld zal worden”, is Marc Brys de journalist­en voor. “Wat betekent die eerste plaats nu voor Beerschot Wilrijk? Wel, ik kan zeggen dat die eerste plaats totaal niet leeft binnen onze spelersgro­ep. Wij zijn daar momenteel echt niet mee bezig. Wij willen gewoon ons ding blijven doen om wekelijks zo veel mogelijk punten te sprokkelen. We blijven bescheiden en zien wel wat we week na week klaar krijgen en hoever ons dat zal brengen.”

Cercle Bruggecoac­h Riga zit er tijdens de persconfer­entie verslagen bij.

“We kregen genoeg kansen, maar maakten telkens de verkeerde keuzes”, stelt hij. “We hoefden vandaag echt niet te verliezen. Maar ik geef toe, het beste collectief won de match. Deze nederlaag zorgt voor de nodige frustratie­s. Maar als we met deze organisati­e blijven spelen en het nodige enthousias­me opbrengen, komen er nog mooie dagen voor Cercle. Een nieuwe ploeg bouwen vraagt nu eenmaal de nodige tijd, hoe goed de spelers individuee­l ook zijn. Voetbal is duidelijk een collectiev­e sport.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium