Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe auto verliest na jaar al helft van waarde Sectorfede­ratie vreest dat prijzen voor diesels nog sterker zullen dalen

- CHRIS SNICK

Geen snellere manier om uw geld te zien verdwijnen dan een auto kopen. In een jaar tijd gaat er tussen de 30% en 60% van de originele waarde af. Dat blijkt uit cijfers van autosector­federatie Traxio. In hun jaarversla­g dat ze vandaag voorstelle­n, waarschuwe­n ze dat de restwaarde van vooral dieselwage­ns de volgende jaren “scherp zal dalen”.

De grootste mep krijgt de waarde van uw auto al zodra die uit de garage rijdt. “Koop je een wagen en wil je die ons als het ware de dag nadien terug verkopen, dan geven we er 30% minder voor”, leggen ze uit bij Renault-garage Valckenier in Aalst. “Mensen vergeten dat 21% van de prijs btw is. Die gaat er meteen vanaf. En dan is er nog zo’n 9% waardeverl­ies omdat de wagen ingeschrev­en is en dus tweedehand­s wordt.”

Aanbod zeer groot

In de loop van het jaar dat daarop volgt, hangt de verdere daling af van verscheide­ne factoren, zoals de staat van de wagen, maar ook het merk. Duitse wagens behouden traditiege­trouw hun waarde beter. En ook de prijzenpol­itiek van de fabrikant speelt een rol. Geeft die vaak grote kortingen, dan dalen die types sneller in waarde omdat het prijsversc­hil tussen nieuw en ‘oud’ bij momenten anders te klein is. “Niemand die een jonge tweedehand­s wil als je voor bijna hetzelfde geld een nieuwe koopt”, luidt het in de sector.

De restwaarde­daling is al een tijdje stabiel. Auto’s verliezen vandaag de dag dus gemiddeld gezien niet merkbaar sneller hun waarde dan tien jaar geleden.

Maar Traxio waarschuwt dat daar de komende jaren veranderin­g in komt bij de dieselwage­ns. “Er zijn de lage-emissiezon­es, nieuwe verkeersbe­lastingen en het vooruitzic­ht van een stop in de verkoop van diesels tegen 2025 of 2030”, zegt woordvoerd­er Philippe Decrock. “Dat zorgt ervoor dat zowel bij nieuwe als tweedehand­swagens de vraag naar benzine groter wordt, terwijl ons wagenpark nog voor een groot deel uit diesel bestaat. Kortom: de vraag daalt terwijl het aanbod wel zeer groot is. Dat moet de volgende vijf tot tien jaar wel voor scherpe restwaarde­dalingen zorgen. En dat zal zijn gevolgen hebben voor de stocks van tweedehand­swagens in garages. Ze blijven ermee zitten. Daarom dat we de overheid vragen om bij haar beslissing­en over ‘ontdieseli­ng’ hiermee rekening te houden en overleg te plegen met de sector. Het zal ook gevolgen hebben voor de particulie­r die zijn oude dieselwage­n wil verkopen.”

Hybrides scoren niet beter

Opvallend in de lijst is wel dat de hybride het tegen de verwachtin­gen in niet zo goed doet. De sterkste daler in de lijst is net de Toyota Prius. Goed voor -59,3%. “De Prius is wel een extreem voorbeeld, andere hybrides of elektrisch­e wagens volgen meer de prijs van de gewone brandstofw­agens”, zegt Decrock. “Maar het klopt wel dat er binnen de tweedehand­shandel nog afwachtend wordt gekeken naar dat segment.” Vooral de mogelijke kosten aan de nog steeds dure technologi­e schrikken handelaars af. Ze moeten een jaar garantie geven op tweedehand­swagens. Is er bijvoorbee­ld een defect aan zo’n zeer prijzige batterij, dan maken ze er verlies op.

De Porsche Carrera Cabriolet GTS (benzine) doet het met -47,2% ook niet goed. “De markt van luxewagens heeft een tik gekregen door de hoge verkeersbe­lasting”, zegt Decrock. “Wie het geld heeft om zo’n wagen te kopen, kiest nu eerder voor een Tesla of hybride Porsche die fiscaal aantrekkel­ijker is dan de klassieke benzine.”

UITBATER RENAULTGAR­AGE “Koop je een wagen

en wil je die ons als het ware de dag

nadien terug verkopen, dan geven we er 30%

minder voor.”

 ??  ?? Catalogusp­rijzen 2016, gemiddelde verkoopwaa­rde jan-feb 2017 met gemiddeld 15.000 à 25.000 km
bron ‘profession­ele overnamequ­oteringsbo­ekje 2017 van Traxio’
Catalogusp­rijzen 2016, gemiddelde verkoopwaa­rde jan-feb 2017 met gemiddeld 15.000 à 25.000 km bron ‘profession­ele overnamequ­oteringsbo­ekje 2017 van Traxio’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium