Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Standard pakt nog eens punt, Charleroi alleen leider

-

Standard zal ook deze week nog getraind worden door Ricardo Sa Pinto. Met een gelijkspel tegen leider Charleroi heeft die zichzelf even uit de wind weten te zetten. Een gelijkspel bovendien op basis van grinta, net wat de machtige achterban had gevraagd. Of het uitstel ven executie of een keerpunt in het seizoen wordt, dat moet blijken. Met inzet alleen win je geen prijzen.

Voorzitter Venanzi en de zijnen stonden met hun rug tegen de muur voor de komst van Charleroi. Na de 0 op 9 had een nieuw échec de lont in het kruitvat gestoken. Ontmijnd is de situatie nog niet, maar het gelijkspel geeft even weer zuurstof. Standard had zelfs kunnen winnen. In een vinnig begin raakte Carlinhos de paal en haalde Penneteau alles uit de kast om een schot van Mpoku uit de kruising te ranselen. Nog eens Mpoku van dichtbij met een zwakke kopbal, Carlinhos en Ndongala misten na de rust koelbloedi­gheid voor doel. Kansjes genoeg.

“Ik heb een groots Standard gezien”, vond trainer Ricardo Sa Pinto zelfs. “We stonden goed georganise­erd, hadden onze tegenstand­er onder controle. Als we nu ook in de laatste meters iets scherper zijn, gaan we een mooi seizoen tegemoet.” De vraag is of hij zijn dromen niet voor waar aanneemt.

Voor het eerst sinds 1968

De Waalse derby gaf veel geblaas, weinig lol. Standard, met Luyindama, een nog te zware Carlinhos en aanwinst Cop voor het eerst dit seizoen aan de aftrap, moest het hebben van vechtvoetb­al, van inzet. Omdat het geëist werd door de supporters. Omdat het tegen de mannen van Mazzu nu eenmaal het antigif is. Maar ook omdat dit het enige lijkt wat Sa Pinto op zijn ploeg kan overbrenge­n. Voor de rust bleek duidelijk dat aanvallend­e patronen ontbraken.

Venanzi en co kunnen maar beter een voorbeeld nemen aan Charleroi. De helft zoveel transfers de jongste jaren. En één trainer sinds 2013, een periode waarin Standard er acht wist te verslijten. Als Charleroi vandaag voor het eerst sinds 1968 alleen leider is, dan niet wegens aantrekkel­ijk spel in Luik. Ook al had Pollet de grootste kans van de wedstrijd na slecht terugspele­n van Luyindama, de Zebra’s werkten zich naar een punt. Wel is de koppositie de bekroning van een doordacht beleid. Stabilitei­t. Titelkandi­daat is Charleroi echter niet. Dat weet de trainer ook. “Denken is gevaarlijk in voetbal. Zeg ik dat we kampioen willen spelen en we kraken volgende week, dan noteren jullie dat meteen. Zeg ik dat we het niet willen, dan wordt mij een gebrek aan ambitie verweten. Onze leiderspla­ats is een bewijs dat we aan het veranderen zijn. We bevestigen. Maar langer dan een week heeft ze geen waarde”, wist Felice Mazzu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium