Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weiler plooit onder druk

Coach selecteert Kums eerst niet en dan wel voor topper

- JÜRGEN GERIL

De eerste match van Anderlecht in de Champions League wordt volledig overschadu­wd door de zaakKums. Trainer René Weiler zette zijn toptransfe­r vrijdag tegen Lokeren in de tribune en liet hem zaterdag uit de selectie voor Bayern. Een beslissing die in de paarswitte bestuurska­mer niet op gejuich onthaald werd. Toeval of niet, maar een dag later veranderde Weiler van gedacht. Kums had wel scherp getraind.

Enkele weken geleden liet Sven Kums zich al ontvallen: “Deze trainer eist van mij een soort voetbal dat niet in mijn genen zit.” Nu bereikte de spanning zijn climax. Weiler vond dat hij na zijn titel zo veel krediet had, dat hij het zich kon permittere­n om de exGouden Schoen in de tribune te zetten. Weilers boodschap was duidelijk: “Stel dat Anderlecht in de Champions League tegen Udinese zou moeten voetballen, zou iedereen dan zeggen dat we moeten winnen? Ja toch. Wel, bij Udinese zat Sven vaak op de bank. Modern en goed voetbal kan alleen gespeeld worden met jongens die sneller, directer en verticaler spelen. Kums heeft die kwaliteite­n en pas als hij dat oppikt, kan hij hier belangrijk worden.”

Een breuk was het dus niet, maar Kums werd er wel moedeloos van. En ook Herman Van Holsbeeck moest even slikken – Kums heeft tenslotte ruim 7 miljoen gekost. Dat Kums eens een match op de bank verzeilde, tot daar aan toe. Maar niet in de kern tegen Lokeren én tegen Bayern? Dat lag veel moeilijker. De directie liet die visie ook blijken aan alle partijen.

Toch werd aangenomen dat Weiler zijn eigenzinni­ge zelve zou blijven. Tegen Lokeren riepen de supporters nog Weiler buiten, maar dat begrijpt de Zwitser niet. Bij topclubs als Bayern schreeuwen de fans toch ook geen moord en brand als er eens een grote naam uit de kern valt?

Maar gisteren toonde iedereen zich plots van zijn beste kant. Kums liet zijn moedeloosh­eid varen en trainde efficiënt. Zoals Weiler eist. Daarop selecteerd­e de coach – de directie indachtig – Kums alsnog voor Bayern.

Pech voor Josué

Al moet nog blijken of de spelverdel­er morgen speelminut­en krijgt in München. Voor een echte wiedergutm­achung moet Kums volgens Weiler zijn succesperi­ode van bij AA Gent definitief achter zich laten. Sindsdien wordt hij in België te veel op handen gedragen door de analisten, meent de trainer. Gent is verleden tijd. Weiler staat voor minder geduldig en minder horizontaa­l voetbal. Kums moet zijn DNA dus wijzigen.

Grootste pechvogel is de Portugese verdediger Josué Sa. Die mocht eerst mee naar München, maar moet zijn plaats nu afstaan aan Kums. Ook spits Robert Beric reist niet mee. Weiler heeft de nieuwkomer­s blijkbaar nog niet nodig.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kums in gesprek met Weiler op training.
FOTO PHOTO NEWS Kums in gesprek met Weiler op training.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium