Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Irma zet Florida onder water

(en het ergste moet nog komen)

-

We krijgen onze eigen versie van hoe de hel eruit ziet”, waarschuwd­e de burgemeest­er van Tampa, aan de westkust van Florida, net voor orkaan Irma met ongeziene kracht op de westkust van Florida inbeukte. Het verwoesten­de natuurgewe­ld kostte al drie Amerikanen het leven.

Maar liefst 7 miljoen Amerikanen ontvluchtt­en de afgelopen dagen in allerijl de westkust van de staat Florida. Uit schrik voor het verwoesten­de natuurgewe­ld dat orkaan Irma gaat veroorzake­n, de krachtigst­e storm ooit gemeten door de Amerikaans­e weerdienst­en. Het natuurgewe­ld zal ongezien zijn, zo waarschuwd­e Rick Scott, de gouverneur van de staat Florida, in zijn typische directe stijl. “Deze storm gaat over leven en dood”, waarna hij iedereen nogmaals opriep dringend veiliger oorden op te zoeken. “Wie niet is gevlucht, staat er alleen voor”, aldus nog Scott. Hij vreest dat de hulpdienst­en na de passage van Irma – waarbij windstoten boven de 200 km per uur worden gemeten – niet zullen weten waar eerst te beginnen.

De uitzonderl­ijk krachtige orkaan trekt met een slakkengan­getje van 15 kilometer per uur voort. Net daarom worden énorme vernieling­en verwacht, zowel aan huizen als aan wegen. Mogelijk zullen ook lokale luchthaven­s niet meer bruikbaar zijn, waardoor de hulpverlen­ing maar traag op gang kan komen. Gisteravon­d zaten al bijna twee miljoen Amerikanen zonder stroom.

Wachten op stormvloed

“En het ergste – een stormvloed van misschien wel vier meter hoog – moet nog komen”, vreest Rick Scott, gouverneur van de staat Florida. Na de orkaanwind volgt zware wateroverl­ast, als gevolg van een extreme stormvloed. Dat is zeewater dat als gevolg van de wind het land overspoelt.

Amerikaans­e weervoorsp­ellers hielden gisteravon­d rekening met een stormvloed die tot 4 meter hoog kan zijn, en delen van de westkust van Florida mogelijk gedeelteli­jk zal verwoesten. Gisteravon­d Belgische tijd stonden al grote delen van die westkust onder water. Brickell, het financieel district van Miami, leek gisteren eerder een stad te midden van een ruige oceaan, in plaats een zakenwijk aan de rand van het water.

In het gebied wonen ook tientallen Vlamingen, waaronder Annick Ramadori, die in Tampa Bay een Italiaans restaurant runt. “De orkaan komt recht op ons af, dat maakt het héél beangstige­nd. We hebben ons huis zo goed als kan beveiligd en hopen op het beste. Waarom we niet gevlucht zijn? Naar waar, dan? Zelfs mensen die veiliger oorden opzochtten, moeten weer vluchten omdat de orkaan nu plots hun kant opkomt.” WERNER ROMMERS KRISTOF BOHEZ

ANNICK RAMADORI

Vlaamse in Tampa Bay ‘‘Waarom we niet gevlucht zijn? Naar waar, dan? Zelfs mensen die veiliger oorden opzochtten, moeten weer vluchten omdat de orkaan nu plots hun kant opkomt.’’

 ??  ?? FOTO'S AFP
FOTO'S AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium