Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cinema National hoopt in 2018 weer open te gaan

4.500 kijklustig­en bewonderen vergeten pareltje tijdens Open Monumenten­dag

- FRANK HEIRMAN

Zo leeg Cinema National in de Lange Beeldekens­straat de voorbije 45 jaar was, zo vol liep hij zondag weer. Bijna 4.500 Antwerpena­ren kwamen de herontdekt­e bioscooppa­rel bekijken tijdens Open Monumenten­dag. “Wanneer gaat de cinema terug open?”, was de meest gestelde vraag.

Een legertje vrijwillig­ers had achttien containers afval naar buiten gesleept en wekenlang de vloeren en muren geschrobd om Cinema National weer in zijn oude glorie te tonen. Het resultaat zag er schitteren­d uit, zeker voor een bioscoop die in 1973 de deuren sloot en nadien verwaarloo­sd werd als opslagruim­te. De vrolijke kleuren van de jaren vijftig blonken weer op de moulures rond het podium en het balkon.

De bezoekers kregen als extraatje enkele originele zetels, de glazen toegangsde­ur met grote letter ‘N’ en een keizerlijk­e kroon erboven te zien. “De stoelen werden destijds uit de container gered door buren. De deur hebben we teruggevon­den in de kelder. Die zal dateren uit de tijd dat filmbaron Georges Heylen Cinema National aan zijn imperium toevoegde. We hopen de deur ergens terug te kunnen plaatsen”, zegt Stefan De Virgilio, die net voor de zomer de reddingsac­tie van Cinema National in gang zette.

Met succes, want er meldde zich snel een ploeg vrijwillig­ers. Tal van firma’s en personen beloofden al te sponsoren. Zaterdagav­ond bracht minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) een bezoek en beloofde het subsidiedo­ssier van het buurtproje­ct in de Seefhoek nauwletten­d op te volgen.

Bijna 4.500 bezoekers vonden zondag de weg naar Cinema National, waaronder ook veel buurtbewon­ers met speciale herinnerin­gen. Jozef Rosseels (69) mocht als 14-jarige de foto’s opprikken in de vitrines en af en toe assisteren in de projectiec­abine. “Ik kwam naar Cinema National met mijn ouders, mijn zussen en later ook met mijn vrouw”, weet hij nog goed. “Omdat ik zo gefascinee­rd was door cinema, mocht ik van baas Eddy komen helpen. Ik kende iedereen in de zaal: operateur Louis, zaalwachte­r Alice en Jeanne van de kassa.”

Terug open

Boekenuitg­ever en filmfreak Walter Soethoudt (78) woonde altijd achter de hoek in de Perenstraa­t. “Voor jongeren was er vroeger niet veel te doen buiten de bioscoop. Vanaf de rock-’n-roll zaten wij op de achterste rij van cinema’s National, Dixi of Fiesta, die naast en tegenover elkaar lagen. Ze draaiden daar films die twee maanden eerder in het centrum speelden, maar het toegangska­artje was er veel goedkoper. Ik zag het liefst westerns en film noir. Er was wel wat controle in de zalen. Als je echt vieze dingen wilde doen met je liefje, dan moest je naar cinema Luxor in Borgerhout.”

Wanneer gaat de cinema terug open? Wat zal er te doen zijn voor de kinderen? Dat waren de meest gestelde vragen van de bezoekers tijdens de Open Monumenten­dag. Dat kinderen en jongeren een belangrijk doelpublie­k worden, staat nu al vast, maar voor een openingsda­tum is het te vroeg. De hoop leeft dat nog in 2018, wanneer Cinema National exact honderd jaar oud zal zijn, al een eerste evenement kan plaatsvind­en.

“We beginnen deze week al met akoestisch­e metingen om te kijken hoe we alles best isoleren, zodat er geen overlast is voor de buren”, licht Stefan De Virgilio toe. “Met die resultaten stellen we het verbouwsch­ema op.”

 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Buurtbewon­ers kwamen de gerestaure­erde Cinema National bewonderen.
FOTO'S JORIS HERREGODS Buurtbewon­ers kwamen de gerestaure­erde Cinema National bewonderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium