Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee jongeren sterven op de fiets, twee keer vlucht de dader

Zwart verkeerswe­ekend 25-jarige automobili­st onder invloed rijdt fietsende jongen (18) dood en pleegt vluchtmisd­rijf

- MARC PEETERS BART VAN DEN LANGENBERG­H

Vosselaar is in shock na het zware verkeerson­geval waarbij J.H. (25) zaterdagoc­htend onder invloed van alcohol de 18jarige Gilles Dierckx doodreed en er daarna vandoorgin­g. Dader en slachtoffe­r kennen elkaar van het voetbal.

J.H. uit Vosselaar werd na een nachtje in de cel door de onderzoeks­rechter vrijgelate­n onder voorwaarde­n. Hij heeft een avondklok, mag geen alcohol of drugs gebruiken en uiteraard geen voertuigen besturen. Zijn rijbewijs is ingetrokke­n. Dat is het gevolg van een fatale zaterdagoc­htend: omstreeks 4.30u reden Gilles Dierckx uit Beerse en zijn vriend Tuur V.B. uit Vosselaar, beiden 18, met de fiets naar huis na een feestje.

“Ze reden naast elkaar op De Breem”, vertelt commissari­s Rudy Remijsen van de lokale politie Turnhout. “J.H. reed met zijn wagen in dezelfde richting en wilde de fietsers inhalen. Gilles fietste links en werd door de auto opgeschept. Zijn vriend werd weggeslage­n en kwam in de berm terecht, zonder zware verwonding­en.”

Positieve ademtest

Tuur probeerde zijn vriend nog te reanimeren, maar Gilles overleed korte tijd later ter plaatse aan zijn verwonding­en.

J.H. stoof na de aanrijding weg. Een ploeg van de verkeerspo­litie trof de wagen wat later aan langs de weg in Vosselaar, met ingedeukte motorkap en dak en verbrijzel­de voorruit. Van de bestuurder ontbrak elk spoor en ook op zijn thuisadres was hij niet. “Rond 8u heeft de betrokkene zich dan gemeld bij de politie”, gaat Remijsen verder. “Hij is meteen onderworpe­n aan een ademtest en die was positief. Hij werd gearrestee­rd en ter ontnuchter­ing opgesloten in de cel.”

Voetbal en scouts

Gilles Dierckx woonde in Beerse maar zijn sociale leven speelde zich voornameli­jk af in Vosselaar. “Samen met enkele leeftijdsg­enoten heeft hij de caféploeg FC Borracho opgericht”, weet Gilles Bultinck, schepen van Jeugd in Vosselaar en kennis van het slachtoffe­r. “Gilles was ook lid van de scouts Don Bosco in Vosselaar.”

Zaterdag kwamen leiding en leden van die scouts in de lokalen samen. De activiteit­en die voor zondag gepland waren werden afgelast.

Ontzetting ook bij The Mighty Mauves, de supporters­club van Anderlecht waarbij Gilles en zijn vader aangeslote­n waren. Ze misten amper een wedstrijd van de landskampi­oen. Ook op sociale media stapelen de reacties zich op. “Gilles, het nieuws komt fameus hard aan! Gij de plezante, vrolijke, altijd glimlachen­d. Ik kan het nog steeds niet vatten. Mis u nu al. Tot aan de overkant”, postte een vriend.

De familie van Gilles en de vriend die bij het ongeval betrokken was wilden gisteren niet reageren. “Het ligt allemaal zeer gevoelig”, zegt een kennis die liever anoniem blijft. “Zowel Gilles als de man die het ongeval veroorzaak­te waren actief in het voetbal. Ze kenden elkaar en de teams waarvoor ze spelen zijn eigenlijk één grote vriendengr­oep. Ze komen in hetzelfde café. Het zal tijd vragen om dit allemaal te kunnen plaatsen.”

Snelheidsb­eperking

De straat De Breem heeft een kwalijke reputatie. In april van dit jaar viel er nog een zwaargewon­de toen een auto tegen een boom knalde. “De weg loopt parallel met de E34 en nodigt uit tot hardrijden”, meent commissari­s Remijsen.

“Het ongeval is vooral te wijten aan de mentalitei­t van de bestuurder”, meent schepen Bultinck. “Op De Breem geldt een snelheidsb­eperking van 70 kilometer per uur, maar we kunnen heel Vosselaar toch niet met snelheidsr­emmers gaan uitrusten.”

De begrafenis van Gilles Dierckx vindt zaterdag 16 september om 10u in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Vosselaar plaats.

RUDY REMIJSEN Commissari­s lokale politie Turnhout “De dader heeft zich

FOTO MARC PEETERS enkele uren na de aanrijding bij de politie gemeld. Uit een ademtest bleek dat hij onder invloed was.”

 ??  ?? FOTO RR De wagen waarmee Gilles Dierckx is doodgerede­n, werd ingedeukt langs de kant van de weg aangetroff­en.
FOTO RR De wagen waarmee Gilles Dierckx is doodgerede­n, werd ingedeukt langs de kant van de weg aangetroff­en.
 ??  ?? FOTO RR Dader J.H. werd onder voorwaarde­n vrijgelate­n.
FOTO RR Dader J.H. werd onder voorwaarde­n vrijgelate­n.
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR
 ??  ?? FOTO RR Op de plek van het ongeval in De Breem, parallel met de E34 in Vosselaar, hingen vrienden zijn totem van de scouts en vriendscha­psbandjes op.
FOTO RR Op de plek van het ongeval in De Breem, parallel met de E34 in Vosselaar, hingen vrienden zijn totem van de scouts en vriendscha­psbandjes op.
 ??  ?? FOTO RR
Slachtoffe­r Gilles Dierckx.
FOTO RR Slachtoffe­r Gilles Dierckx.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium