Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Borgerhout: gewoon een stukje Antwerpen

-

De politie kan blijkbaar niet meer uitrukken naar Borgerhout zonder beducht te moeten zijn voor gewelddadi­ge reacties. Zelfs na alle commotie die er geweest is na vorige aanvallen tegen politieage­nten, na alle politieke discussies, na de manifestat­ie op de Turnhoutse­baan, zijn er daar nog mensen die op het idee komen om agenten te bekogelen, tegen de grond te werpen of een klap te verkopen.

Het wijst niet alleen op een verregaand­e normlooshe­id maar ook op een totale sociale vervreemdi­ng.

In een eerste reactie vanuit Marokko, waar hij op werkbezoek is, zei burgemeest­er Bart De Wever dat “we nooit zullen dulden dat Borgerhout een no-gozone wordt”. Stephanie Van Houtven (sp.a), districtsb­urgemeeste­r van Borgerhout, dat zoals bekend een andere coalitie heeft dan de stad, tweette: “Geweld tegen politie onaanvaard­baar. District wil stad, politie en buurtwerk snel samenbreng­en om rust te laten weerkeren”.

Dat laatste zinnetje overtuigt niet helemaal. Het probleem is niet de rust in het Antwerpse district, maar enkele jongeren die in die mate ontspoord zijn dat ze ook een politie-uniform niet respectere­n.

In de eerste plaats is dit een zaak van politie en justitie. De daders moeten opgespoord worden en het gerecht moet over hen oordelen. Maar het gaat hier tegelijk om een breder probleem in de samenlevin­g dat onmiddelli­jk ook op de politieke agenda’s belandt.

Het is dan aan de politici om de discussie op niveau te houden en aan oplossinge­n te werken. In die zin is het opiniestuk dat de N-VA Borgerhout gisteren verspreidd­e een gemiste kans. Het gaat daarin over “excuses van links die op hun plaats zouden zijn”, waarna een aanval volgt op het bestuur dat er “vanaf dag één voor gekozen heeft om zich niet te gedragen als een politieke meerderhei­d die het district bestuurt. Het district was steeds bijzaak”. Dit is in de gegeven omstandigh­eden partijpoli­tiek op zijn smalst.

Ook na de rellen vorige week regende het beschuldig­ingen over en weer en eisen om excuses. Op sociale media bestookten links en rechts elkaar vanuit de loopgraven van hun grote gelijk en hun nog grotere verontwaar­diging. Al heel snel gaat het dan niet meer om het probleem zelf, maar wel om de mate waarin de tegenstand­er verkeerd bezig is.

Niemand is gebaat met een verdere polarisati­e. De focus moet liggen op de daders en hun medestande­rs. Wie zijn ze precies, wat drijft hen en wat kunnen we eraan doen? Zodat de politie niet extra versterkin­g moet oproepen als ze naar Borgerhout uitrukken, alsof het daar de Bronx is twintig jaar geleden. Het is gewoon maar een stukje Antwerpen, he, en zo moet het blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium