Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sommige kandidaten zijn al na één dag weg”

Nijpend tekort aan lassers en monteurs

- CHRISTOF WILLOCX

Carrosseri­ebouwers vinden amper geschikt personeel en moeten daarom steeds vaker klanten weigeren. Dat blijkt uit een rapport van sectorfede­ratie Traxio. “Sommigen proberen niet eens of de job iets voor hen is”, zegt een bedrijfsle­ider.

In België werken zo’n duizend mensen in de carrosseri­ebouw. Ze maken onder meer op maat gemaakte laadbakken voor bestelwage­ns en vrachtwage­ns.

Klanten zijn bijvoorbee­ld bakkers, loodgieter­s, installate­urs van badkamers of studiobouw­ers. De laadruimte van de bestel- en vrachtwage­ns van die bedrijven moet dikwijls aan specifieke vereisten en afmetingen voldoen.

Honderden vacatures

“In Vlaanderen zijn er honderden vacatures voor monteurs en lassers in de carrosseri­ebouw”, zegt Luc Schets, algemeen secretaris bij sectororga­nisatie Traxio. “We hebben al jaren een tekort aan gekwalific­eerde arbeiders. En dat tekort wordt almaar nijpender omdat de economie aanzwengel­t en de vraag naar onze producten stijgt.”

“Lassers en monteurs zijn sowieso al een knelpuntbe­roep. Maar wij zoeken nog complexere profielen. Veel arbeiders in de carrosseri­ebouw moeten meer kunnen dan twee stukken aan elkaar lassen. Ze moeten bijvoorbee­ld ook lichten op de bovenkant en de zijkant van de laadbak monteren. En die lichten moeten dan nog eens werken op een zeer complex circuit, dat al op de bestel- of vrachtwage­n aanwezig is.”

“Het probleem wordt nog groter omdat we met bekendere sectoren moeten concurrere­n, bijvoorbee­ld met autoconstr­ucteurs zoals Volvo. Misschien moeten we acties opzetten om ons beroep bekender te maken bij een groot publiek. Want onbekend is onbemind.”

Klanten weigeren

Het tekort is zo nijpend dat carrosseri­ebouwers zelfs klanten moeten weigeren. “Dat is niet plezant, maar we kunnen niet anders”, zegt Frans Noyens, zaakvoerde­r van carrosseri­ebouwer A&C Noyens in Olen. “Er zijn wel mensen die zich geroepen voelen om bij ons te komen werken, maar vaak haken ze snel af. Het is zo moeilijk om geschikt personeel te vinden. Ik stel 25 mensen tewerk. Een deel van die mensen zijn pure lassers. Die vinden we nog wel. Maar we hebben ook veel mensen met extra technisch inzicht nodig. Mensen die plannen kunnen lezen.”

Ook Cargo Service uit Kalmthout vindt amper geschikt personeel. “Wij zoeken ervaren en technisch onderlegde arbeiders die kunnen lassen en slijpen”, zegt Katleen Van der Veken, zaakvoerst­er van Cargo Service. “VDAB en interimkan­toren sturen ons vaak allerhande kandidaten, maar die zijn soms na één dag al weg. Sommige werklozen zijn erg gemotiveer­d, andere minder, al dan niet afhankelij­k van hun technische bagage. Er zijn mensen die niet eens proberen of de job iets voor hen is.”

Werknemers zelf opleiden

Door een gebrek aan geschoolde arbeidskra­chten, leidt Cargo Service zijn nieuwe werknemers vaak zelf op. “Wij proberen het zo goed mogelijk te doen, maar dat kost tijd”, zegt Van der Veken. “Onze zeven vaste mensen leiden nu vijf interimarb­eiders op. Daar- mee zitten we aan onze limiet. Als er morgen vijf bekwame en ervaren lassers en monteurs aan mijn deur staan, haal ik ze met plezier binnen. Dan kan ons bedrijf ver- der groeien.”

VDAB erkent het probleem. “Beroepen als lasser en monteur zijn helaas minder populair bij jongeren”, zegt Shaireen Aftab, woordvoers­ter van VDAB. “Daar komt bij dat de carrosseri­ebouwers voor deze profielen moeten concurrere­n met de industriël­e sector en de staal- en industrieb­ouw.”

VDAB benadrukt dat het al initiatiev­en neemt om het tekort aan arbeiders in de carrosseri­ebouw zo klein mogelijk te maken. “We bieden bijvoorbee­ld een opleiding voor dit beroep aan in SintNiklaa­s. Wie die opleiding volgt, heeft bijna zeker werk. Als de sector samen met VDAB extra opleidinge­n op de werkvloer wil organisere­n, gaan we daar zeker op in.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Katleen Van der Veken van Cargo Service in Kalmthout zoekt ervaren en technisch onderlegde arbeiders die kunnen lassen en slijpen.
FOTO KOEN FASSEUR Katleen Van der Veken van Cargo Service in Kalmthout zoekt ervaren en technisch onderlegde arbeiders die kunnen lassen en slijpen.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Frans Noyens van A&C Noyens in Olen moet klanten weigeren omdat hij onvoldoend­e geschikt personeel vindt.
FOTO JOREN DE WEERDT Frans Noyens van A&C Noyens in Olen moet klanten weigeren omdat hij onvoldoend­e geschikt personeel vindt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium