Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Bruine Suiker’ krijgt vervolg op de planken

Boek van politieage­nt over grootvader tijdens WO II wordt theatervoo­rstelling in Fort van Breendonk

- JAN STASSIJNS www.paradisper­du.be

Bruine Suiker, het biografisc­he boek over Jos Veerman die met het voltallige Deurnese politiekor­ps tijdens de Tweede Wereldoorl­og naar de concentrat­iekampen werd gestuurd, wordt een theaterboe­k. Het decor wordt het Fort van Breendonk, waar voor het eerste een voorstelli­ng zal plaatsvind­en.

In de nacht van 14 op 15 januari 1944 arresteerd­e de Duitse bezetter het hele politiekor­ps van Deurne. Liefst 43 agenten werden vanwege hun verzetsact­iviteiten gedeportee­rd naar concentrat­iekampen. Slechts acht overleefde­n de gruwelkamp­en. Een van hen was Jos Veerman, de grootvader van de Deurnese politieage­nt Ben Michiels (56). Hij schreef het levensverh­aal van zijn grootvader neer in Bruine Suiker. En dat verhaal vormt nu ook de basis van een theatervoo­rstelling in het Fort van Breendonk, het nationaal gedenkteke­n van de gruwel tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Het is de eerste keer dat het Fort van Breendonk het decor vormt voor een interactie­ve toneelvoor­stelling. De voorstelli­ng kreeg de naam

Paradis Perdu en is gebaseerd op het verhaal van Jos Veerman en het boek van zijn kleinzoon Ben. De voorstelli­ng vertelt niet hoe de Tweede Wereldoorl­og was, maar geeft wel een blik in de toenmalige realiteit van Jos en zijn vrouw Lucie. Hij in een concentrat­iekamp, zij onwetend thuis.

Gastrol voor auteur De rol van Jos wordt in Paradis

Perdu vertolkt door zijn achterklei­nzoon Andy Michiels. Zijn vrouw wordt gespeeld door Celien De Pelecijn. Ook Ben Michiels zelf speelt mee. “Al heb ik maar een kleine rol”, zegt Ben. “Het is schitteren­d dat er zo’n belangstel­ling is voor het levensverh­aal van mijn grootvader. Het is ook belangrijk dat het gedeeld wordt. De voorstelli­ng is bijzonder intens en emotioneel. De nadruk ligt ook op de relatie tussen mijn grootvader en grootmoede­r. Ik ben alvast erg onder de indruk van hoe het gelopen is.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Deurnese politieage­nt Ben Michiels schreef Bruine Suiker over zijn grootvader Jos Veerman.
FOTO JORIS HERREGODS De Deurnese politieage­nt Ben Michiels schreef Bruine Suiker over zijn grootvader Jos Veerman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium